Policija provodi akciju „Mir i dobro“

Photo PU_KA/PU_info/2013/Mir_i_dobro/Naslovnica.jpg

Foto: ilustracija, PU karlovačka 

S obzirom na nadolazeći mjesec prosinac u kojem će zbog božićnih i novogodišnjih blagdana veći broj građana nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu u slobodnoj prodaji očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Stoga upozoravamo građane na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama. Upravo iz navedenih razloga ukazuje se potreba da policija provodi pojačane mjere sigurnosti u cilju zaštite svih naših građana.

Ovim putem apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci. Upravo djeca ne smatraju da su petarde eksplozivna sredstva jer ih rabe i odrasli, što često puta ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha.

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom provođenja prošlogodišnje akcije Mir i dobro nije bilo smrtno stradalih niti ozlijeđenih osoba. Tijekom provođenja akcije oduzeto je 7 komada oružja i 298 komada streljiva. Ovogodišnja akcija provodit će se u razdoblju od 15. prosinca 2014. do 08. siječnja 2015. godine.

Pirotehnička sredstva sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN br. 178/04, 109/07., 67/08. i 144/10), dijele se na četiri razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda.

VRSTE PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA, PRODAJA I UPORABA:

  • Pirotehničkih sredstava I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina.
  • Pirotehnička sredstva II. razreda čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijim od 16 godina.
  • Pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava, te pirotehnička sredstva T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijima od 18 godina. Navedena pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 01. siječnja.

Prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima, dozvoljena je tijekom cijele godine.

Uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, te odgovornu osobu u pravnoj osobi od 4.000 do 8.000 kuna (članak 53. Zakona o eksplozivnim tvarima).

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kazniti će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna (članak 54. Zakona o eksplozivnim tvarima).

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom.

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je ovim kaznenim djelom prouzročena teška tjelesna ozljeda ili smrt neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera, predviđa se kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Provođenje akcije Mir i dobro prezentirano je danas 12. prosinca na konferenciji za medije u Policijskoj upravi karlovačkoj.