Dani "Martinja" – pojačane mjere nadzora sudionika u prometu

Photo PU_KA/MUP_slike/alkotest02.jpg

Foto: ilustracija

Povodom proslave narodnog običaja Martinja koji se slavi 11. studenog, temeljem iskustava prethodnih godina očekuje se veći broj sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića i potom sudjelovati u prometu. Posebno se to odnosi na vozače motornih vozila.

Na spomenuto ukazuju i statistički pokazatelji prethodnih godina. Naime, u dane proslave Martinja 2012. godine zatečena su 42 vozača da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, a 2011. godine 39 vozača. Također, tih dana dogodilo se šest prometnih nesreća (dvije s ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom) u kojima je jedan vozač bio pod utjecajem alkohola, dok se 2011. godine dogodilo isto šest prometnih nesreća ali s materijalnom štetom i sudionici nisu bili pod utjecajem alkohola.

Shodno navedenom, Policijska uprava karlovačka će posebno u razdoblju od 8. do 11. studenog 2013. godine provoditi pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i njihovog isključivanja iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, kako bi se na taj način osigurala zadovoljavajuća razina sigurnosti ljudi i imovine. 

Skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu, posebice vozačima, da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića. Ujedno savjetujemo im da koriste alternativne načine prijevoza, da ih vozi osoba koja nije pod utjecajem alkohola ili da koriste javni gradski prijevoz ili taxi prijevoz. 

Nadamo se da će građani uvažiti naše savjete kako bi ovogodišnja proslava Martinja protekla bez većih stradavanja u prometu.