Od danas niže upravne pristojbe

Photo PU_KA/PU_info/2017/Od_danas_nize_upravne_pristojbe/naslovnica.jpg

Od danas je na snazi nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi (NN 8/17), temeljem koje će građani za razne upravne procedure koje obavljaju u Ministarstvu unutarnjih poslova trebati odvojiti manje novaca nego dosad. Tako je za izdavanje putovnice u redovnom postupku od danas potrebno izdvojiti 35, umjesto dosadašnjih 70 kuna upravne pristojbe, dok upravna pristojba za izdavanje putovnice u žurnom postupku više ne iznosi 220, već 140 kuna. Po 15 kuna upravne pristojbe platit će vozači za prvo izdavanje vozačke dozvole, njeno obnavljanje, odnosno produženje valjanosti i zamjenu vozačke dozvole države članice Europskog gospodarskog prostora (EGP). U navedenim procedurama dosad su plaćalo 35 kuna upravne pristojbe. Ukoliko se mijenja vozačka dozvola izdana u državi koja nije članica Europskog gospodarskog prostora, više nije potrebno izdvojiti 70 kuna za upravnu pristojbu, već 35, a za nadomještanje izgubljene ili ukradene vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj i državi članici EGP-a treba 15, umjesto dosadašnjih 50 kuna. Kod prve registracije vozila plaća se 15 kuna upravne pristojbe, što je za 20 kuna niže nego dosad, dok je za produženje registracije potrebno izdvojiti 5, a ne više 30 kuna. Novost je i da se kod odjave vozila upravna pristojba više ne naplaćuje, a za novu prometnu dozvolu u slučaju njene dotrajalosti, oštećenosti ili gubitka/nestanka za upravnu pristojbu više neće biti potrebno izdvojiti 50, već 20 kuna.  I u ostalim upravnim te inspekcijskim procedurama koje su fizičke i pravne osobe dužne obavljati pri Ministarstvu unutarnjih poslova snižene su cijene upravnih pristojbi, što detaljnije možete pročitati na našim web stranicama, u rubrici Građani.   

Foto: ilustracija

Od danas je na snazi nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi (NN 8/17), temeljem koje će građani za razne upravne procedure koje obavljaju u Ministarstvu unutarnjih poslova trebati odvojiti manje novaca nego dosad.

Tako je za izdavanje putovnice u redovnom postupku od danas potrebno izdvojiti 35, umjesto dosadašnjih 70 kuna upravne pristojbe, dok upravna pristojba za izdavanje putovnice u žurnom postupku više ne iznosi 220, već 140 kuna.

Po 15 kuna upravne pristojbe platit će vozači za prvo izdavanje vozačke dozvole, njeno obnavljanje, odnosno produženje valjanosti i zamjenu vozačke dozvole države članice Europskog gospodarskog prostora (EGP). U navedenim procedurama dosad su plaćalo 35 kuna upravne pristojbe.

Ukoliko se mijenja vozačka dozvola izdana u državi koja nije članica Europskog gospodarskog prostora, više nije potrebno izdvojiti 70 kuna za upravnu pristojbu, već 35, a za nadomještanje izgubljene ili ukradene vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj i državi članici EGP-a treba 15, umjesto dosadašnjih 50 kuna.

Kod prve registracije vozila plaća se 15 kuna upravne pristojbe, što je za 20 kuna niže nego dosad, dok je za produženje registracije potrebno izdvojiti 5, a ne više 30 kuna. Novost je i da se kod odjave vozila upravna pristojba više ne naplaćuje, a za novu prometnu dozvolu u slučaju njene dotrajalosti, oštećenosti ili gubitka/nestanka za upravnu pristojbu više neće biti potrebno izdvojiti 50, već 20 kuna. 

I u ostalim upravnim te inspekcijskim procedurama koje su fizičke i pravne osobe dužne obavljati pri Ministarstvu unutarnjih poslova snižene su cijene upravnih pristojbi, što detaljnije možete pročitati na našim web stranicama, u rubrici Građani.    

www.mup.hr