Akcija "Mir i dobro"

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/16.12.2013. - MIR I DOBRO/MS.JPG

Foto: PU međimurska

Policijski službenici Policijske uprave međimurske i ove će godine u razdoblju od 16. prosinca 2013. do 8. siječnja 2014. godine, provoditi preventivnu akciju „Mir i dobro“. Ova akcija provodi se od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira, te spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava

I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećati će se promet na cestama, kao i broj putnika u željezničkom i cestovnom prometu te na graničnim prijelazima.

Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Sve to ukazuje na potrebu pojačanih mjera sigurnosti.

U sklopu akcije "Mir i dobro" policijski službenici Policijske uprave međimurske uspostaviti će info punktove na kojima će građanima dijeliti letke i brošure, te ih upoznali sa mogućim posljedicama uporabe pirotehničkih sredstva, zakonskim odredbama, te na koji način i pod kojim uvjetima se pirotehnika može koristiti. Tiskanje letaka i plakata "Mir i dobro 2013." realizirano je uz financijsku potporu Grada Mursko Središće.

Info punkotvi će se održati: 

 • dana 17. prosinca 2013. od 12.30 do 13.30 sati, u Paragu,
 • dana 18. prosinca 2013. od 8.30 do 9.30 sati, u Čakovcu, u Ulici Matice Hrvatske,
 • dana 18. prosinca 2013. od 10 do 11 sati,  u Ulici Tomaša Goričanca (kod trgovačkog centra "Betex"),
 • dana 21. prosinca 2013. od 9 do 11 sati, u Štrigovi, (prostor održavanja "Božičnog sajma"),
 • dana 22. prosinca 2013. od 16 do 18 sati, u Murskom Središću (prosotor održavanja "Božičnog sajma"),
 • dana 23. prosinca 2013. od 9 do 10 sati, u Pribislavcu, Livadarska ulica,
 • dana 23. prosinca 2013. od 11 do 12 sati, u Orehovici,
 • dana 24. prosinca 2013. od 9 do 10 sati, u Nedelišću, Maršala Tita 60 (ispred Turističke zajednice Općine Nedelišće),
 • dana 24. prosinca 2013. od 8.30 do 10.30 sati, u Prelogu (prostor sajma).

Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima, kako slijedi:

 • pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina,
 • pirotehnička sredstva razreda II. i III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina,
 • uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je: u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje MUP-a RH.

 

Vrste pirotehničkih sredstava:

 • pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete,  bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi,
 • pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi,
 • pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Apeliramo na građane da tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a kod uporabe dozvoljenih pirotehničkih sredstava da budu posebno pažljivi, poštujući upute proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima.

Imajući u vidu iskustva iz ranijih godina i ove se nažalost očekuje da će biti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila. Takve su zlouporabe posebno opasne na mjestima većeg okupljanja građana, a posebno u ugostiteljskim i drugim objektima u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka Nove godine i sl. Na tim mjestima može se očekivati i narušavanje javnog reda i mira, ali i krađe osobnih stvari, radi čega građane pozivamo da u takvim prilikama paze na svoje osobne stvari, način kako ih ostavljaju i gdje ih ostavljaju, te koliko paze na njih.

U sklopu akcije "Mir i dobro" Policijska uprava međimurska provoditi će i niz preventivnih mjera i aktivnosti usmjerenih postizanju što povoljnijeg stanja sigurnosti na području Međimurske županije. U gradovima i većim naseljima provest će se informativni punktovi na kojima će se građani moći informirati o samozaštiti od svih štetnih posljedica i dobiti letak sa savjetima o korištenju pirotehničkih sredstava,  a u svim školama postavit će se i plakati sa tim savjetima kako bi se i djeci skrenula pažnja na opasnosti pri korištenju tih sredstava. U duhu višegodišnje  dobre suradnje sa jedinicama lokalne samouprave ove godine letke i plakate financira Grad Mursko Središće kroz svoje Vijeće za prevenciju, na čemu im zahvajujemo.

S obzirom na očekivano pojačani promet na većini prometnica kao i graničnim prijelazima policija će pojačati kontrolu i svoju prisutnost na prometnicama, a građane molimo za razumijevanje zbog mogućih prometnih gužvi i strpljenje kako zbog nervoze i naglih radnji nebi doveli u opasnost sebe i druge.

Protekle godine tijekom trajanja operativne akcije „Mir i dobro“ prilikom paljenja i bacanja petarde Razreda II lakše je ozlijeđeno jedno dijete, a prijavljena su i 3 događaja zlouporabe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, u Pribislavcu, Podturnu i Donjoj Dubravi, pri čemu je došlo do oštećivanja imovine

Od građana je zbog nedopuštene uporabe oduzeto 334 komada raznih pirotehničkih sredstava, od čega 3 komada Razreda III, 151 komad Razreda II i 180 komada razreda I, zatim jedna automatska puška i 10 komada streljiva.

 

Savjeti građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog svega je izuzetno bitno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.