Provedene aktivnosti iz nacionalne preventivne kampanje "Manje oružja - manje tragedija"

Photo PU_MA/2015/MOB.PREV.CEN.POL.-MANJE ORUZJA/prikupljeno oruzje 6 mj_2015.jpg

Foto: PU međimurska 

U razdoblju od 17. do 22. lipnja na području Policijske uprave međimurske provedene su aktivnosti iz nacionalne preventivne kampanje "Manje oružja - manje tragedija“.

Aktivnosti su u tri navrata provedene na području Policijske postaje Prelog  (Piškorovec, Domašinec i Kotoriba) i jednom na području Policijske postaje Štrigova (Vučetinec). Korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije (posebno opremljeno kombi vozilo), kontakt policajci iz Policijskih postaja Prelog i Štrigova, uz stručnu pomoć policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave međimurske, u trajanju od 3 sata, uspostavljali su informativne punktove. Prezentacijom promotivnih materijala poticali su građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava. Uz policijske službenike, akciju su podržali te priključili se njenom provođenju i predstavnici lokalnih uprava i samouprava (općina Kotoriba, Domašinec, Mala Subotica i Sveti Juraj na Bregu).

Tijekom akcije zabilježeno je deset dragovoljnih predaja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava. Osam dragovoljnih predaja realizirano je na samim mjestima postavljanja info-punktova, dok su dvije dragovoljne predaje realizirane izvan punktova, ali su bile potaknute senzibiliziranjem javnosti tijekom provedbe akcije.

Prilikom akcije, sukladno odredbama članka 97. Zakona o oružju građani su predali tri puške, dva pištolja, 985 komada streljiva različitog kalibra (do 14,5 mm), dvije ručne bombe, 200 grama baruta, 37 komada inicijalnih sredstava, četiri spremnika za automatsku pušku i jedno topničko streljivo kalibra 20 mm.

Obzirom na količinu prikupljenog oružja i streljiva, može se zaključiti da su građani pozitivno reagirali na poziv policije o dragovoljnoj predaji. Uspješnosti akcije naročito su pridonijeli policijski službenici - kontakt policajci, koji su svojim iznimnim zalaganjem i aktivnošću uspjeli ostvariti cilj akcije.