"Mir i dobro"

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/mir i dobro/mir-i-dobro3.jpg

Foto: Ilustracija

Kao i proteklih godina, s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju "MIR I DOBRO", a koju će Policijska uprava međimurska na svom području provoditi u vremenu od 14. prosinca 2012. do 8. siječnja 2013. godine.  

 I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećati će se promet na cestama, kao i broj putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu te na graničnim prijelazima. Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Sve to ukazuje na potrebu pojačanih mjera sigurnosti. U suradnji s Vijećima za prevenciju gradova Čakovca, Preloga, Murskog Središća te Općinom Štrigova, održat će se sljedeći info punktovi:

 • dana 17. prosinca 2012. od 10 do 12 sati, u Čakovcu, u Ulici Tomaša Goričanca (kod trgovačkog centra "Betex"),
 • dana 18. prosinca 2012. od 10 do 12 sati, u Prelogu (sajmeni prostor),
 • dana 19. prosinca 2012. od 11 do 13 sati, u Čakovcu, na Franjevačkom trgu,
 • dana 20. prosinca 2012. od 12 do 13 sati, u Kuršancu (Informativni centar policije),
 • dana 22. prosinca 2012. od 9 do 12 sati, u Štrigovi, (sajmeni prostor),
 • dana 23. prosinca 2012. od 15 do 17 sati, u Murskom Središću (sajmeni prostor),
 • dana 24. prosinca 2012. od 10 do 12 sati, u Čakovcu, na Franjevačkom trgu.

Na info-punktovima policijski službenici će građanima dijeliti letke i brošure, te ih upoznali sa mogućim posljedicama uporabe pirotehničkih sredstva, zakonskim odredbama, te na koji način i pod kojim uvjetima se pirotehnika može koristiti. Tiskanje letaka i plakata "Mir i dobro 2012." realizirano je uz financijsku potporu Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga.

 

Ovom prilikom napominjemo važnost odredbe članka 30 Zakona o eksplozivnim tvarima koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:

 • pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina,
 • pirotehnička sredstva razreda II. i III. mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina,
 • uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je: u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje MUP-a RH.

 

Vrste pirotehničkih sredstava:

 • Pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete,  bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.
 • Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.
 • Pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

U sklopu akcije "Mir i dobro" Policijska uprava međimurska provoditi će niz mjera i aktivnosti usmjerenih prema postizanju što povoljnijeg stanja sigurnosti na području Međimurske županije. U tome smislu biti će pojačana prisutnost policijskih službenika na mjestima gdje dolazi do većeg okupljanja građana. S obzirom da se tijekom predstojećih blagdana očekuje pojačani promet na većini prometnica kao i graničnim prijelazima isto će se pojačano pokriti sa policijskim ophodnjama, a u cilju osiguranja optimalne protočnosti prometa.

Ovim putem apeliramo na građane da prilikom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu.

U skladu s navedenim, ukazuje se potreba poduzimanja pojačanih mjera i radnji u cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i povoljnog stanja opće sigurnosti.

Imajući u vidu postignute rezultate dosadašnjom dugogodišnjom provedbom Operativne akcije "Mir i dobro", može se zaključiti kako se inkriminirane radnje svake godine smanjuju, međutim i dalje treba očekivati da će za vrijeme predstojećih blagdana biti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što objektivno može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila.  

Zlouporaba oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava posebno je opasna na mjestima većeg okupljanja građana, a poglavito u ugostiteljskim objektima i objektima vezanima uz iste u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka Nove godine i sl. Na tim mjestima može se očekivati narušavanje javnog reda i mira, te pokušaji izvršenja krađa i teških krađa. Isto tako, zbog pojačane potrošnje građana očekuju se veće količine gotovog novca u optjecaju pa je posebice u raznim trgovačkim centrima povećana mogućnost izvršenja razbojništava. Vezano uz rečeno mogući su i pokušaji stavljanja u promet krivotvorenog novca i sl.

 

Savjeti građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva,jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili  uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog svega je izuzetno bitno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.