Stanje sigurnosti u cestovnom prometu i aktivnosti povodom „Martinja“

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/Razno/policija2.jpg

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske dogodilo se ukupno 654 prometnih nesreća, dok je prošle godine evidentirano njih 589, a što predstavlja porast za 11,04 posto. Nažalost, smrtno je stradalo šest, dok je u istom razdoblju prošle godine smrtno stradalo pet osoba, što predstavlja porast za 20 posto. Teške tjelesne ozljede zadobila su 63 sudionika, a lake 176 sudionika. U odnosu na prvih deset mjeseci 2014. godine, u 2015. godini za isto razdoblje bilježimo pad broja teško ozlijeđenih osoba za 14,86 posto te lako ozlijeđenih osoba za 6,87 posto.

Foto: Ilustracija

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske dogodilo se ukupno 654 prometnih nesreća, dok je prošle godine evidentirano njih 589, a što predstavlja porast za 11,04 posto. Nažalost, smrtno je stradalo šest, dok je u istom razdoblju prošle godine smrtno stradalo pet osoba, što predstavlja porast za 20 posto. Teške tjelesne ozljede zadobila su 63 sudionika, a lake 176  sudionika. U odnosu na prvih deset mjeseci 2014. godine, u 2015. godini za isto razdoblje bilježimo pad broja teško ozlijeđenih osoba za 14,86 posto te lako ozlijeđenih osoba za 6,87 posto.

Najčešći uzrok prometnih nesreća u ovoj godini je nepropisna brzina kretnja vozilima i to u 278 prometnih nesreća, što predstavlja značajniji porast, i to za 105,92 posto u odnosu na proteklu godinu (135).

Međimurska županija poznata je po velikom broju proizvođača vina, koji će obilježavati narodni običaj krštenja mošta, „Martinje“ te se iz tog razloga očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića.  

Kada se promatra vremenski okvir, konkretno razdoblje obilježavanja „Martinja“, unatrag nekoliko godina zabilježen je povećan broj prometnih nesreća, a među njima i one s najtežim posljedicama, smrtno stradalim sudionicima u prometu.

Najčešće greške u prometnim nesrećama su nepropisno kretanje kolnikom, neočekivana pojava opasnosti na cesti i zakašnjela reakcija sudionika u prometu, nepropisna vožnja unazad, brzina neprimjerena uvjetima na cesti, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno mimoilaženje, nepropisno uključivanje u promet te nepoštivanje prednosti prolaska.

 

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća zabilježen je u gotovo svakoj četvrtoj prometnoj nesreći. 

 

Policijski službenici Policijske uprave međimurske tijekom studenoga ove godine, provoditi će pojačane mjere i aktivnosti u prometu vezane za upravljanje vozača pod utjecajem alkohola, konkretno operativnu akciju„Alkohol“:

  • u noći s 6. na 7., 7. na 8. i 8. na 9. studenoga od 22 do 6 sati,
  • u noći s 11. na 12. studenoga od 20 do 4 sati,
  • u noći s 13. na 14., 14. na 15. i 15. na 16. studenoga od 23 do 5 sati.

Ujedno, u četvrtak, 19. studenoga od 12 do 20 sati provodit će operativnu akciju „Brzina“.

           

Upućujemo apel svim vozačima da ne sjedaju za upravljače nakon konzumiranja alkoholnih pića, da poštuju prometne propise te da vožnju prilagode uvjetima na cesti, kako bi se izbjegle najteže posljedice u prometu. Pješacima i biciklistima ponovno skrećemo pozornost na preporuku i zakonsku obvezu nošenja reflektirajuće odjeće, po noći te u uvjetima smanjene vidljivosti.