Obilježavanje europskog dana zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja

Photo PU_MA/2015/SEKSUALNO NASILJE/seksualno nasilje.jpg

Foto: Ilustracija

Policijska uprava međimurska u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Čakovec, Podružnicom Obiteljski centar, krajem ovog tjedna obilježit će Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja.

Vijeće Europe, 18. studenoga po prvi put obilježilo je Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti i poticanje otvorene rasprave o zaštiti djece od seksualnog nasilja kako bi se smanjilo seksualno zlostavljanje djece kao najranjivije skupine. Prema provedenom istraživanju, procjenjuje se da je u 70 do 85 posto slučajeva počinitelj osoba koje dijete poznaje, a u čak 90 posto slučajeva zlostavljanje se ne prijavi policiji.

Ujedno, Vijeće Europe pokrenulo je posebnu internetsku stranicu na kojoj je objavljen i video „Tell Someone You Trust“, koji je nastao u suradnji s djecom. Video je namijenjen djeci od 9 do 13 godina te im objašnjava što je seksualno zlostavljanje i kako se mogu od njega zaštiti.

Ministarstvo unutarnjih poslova 2013. godine pokrenulo je Red Button, aplikaciju za on-line prijavu seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Aplikacija je namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Što je seksualno zlostavljanje?

Seksualno zlostavljanje je niz aktivnosti, od nasilnog i nenasilnog spolnog odnosa ili s njim izjednačene spolne radnje, neprimjerenog dodirivanja do udvaranja odrasle osobe, navođenja ili primoravanja djeteta da gleda filmove, časopise, slike i slične materijale s pornografskim sadržajima, samozadovoljavanja pred djetetom, pokazivanja genitalija djetetu, izlaganja djeteta da golo pozira odraslim osobama, sve do uhođenja djeteta kada se kupa ili presvlači.

Na Trgu Republike u Čakovcu, u petak 20. studenoga od 11 do 13.30 sati policijski službenici i djelatnici Centra za socijalnu skrb, zainteresiranim građanima pružit će slijedeće informacije:

  • što sve obuhvaća seksualno nasilje,
  • koji su to znakovi koji upućuju na seksualno zlostavljanje,
  • tko mogu biti počinitelji seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece,
  • kako može doći do seksualnog iskorištavanja djece pomoću Interneta i mobilnih telefona,
  • što savjetovati djeci, 
  • što poduzeti kao roditelj te kakav je postupak policije po prijavi seksualnog nasilja.