Policijski službenici Policijske postaje Prelog primili nagradu „PONOS HRVATSKE"

Photo PU_MA/2018/PONOS HRVATSKE 2017/MS.jpg

Foto: PU međimurska

Na svečanoj 13. dodjeli nagrade „Ponos Hrvatske“, održanoj proteklog petka, 2. veljače u zagrebačkom Plaza Event Centru, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović i uz podršku brojnih društveno odgovornih tvrtki, priznanje – statuu „Zajedno“, za spašavanje života primili su policijski službenici Policijske postaje Prelog  – Dejan Kočiš, Davor Špoljar i Marinko Orsag.

  

 

Prošle godine, 26. veljače 2017. oko 5 sati Davor Špoljar i Marinko Orsag bili su u redovnoj službi i obilazili su lokacije po donjem Međimurju, pa tako i u Svetoj Mariji. U jednom trenutku ugledali su auto u plamenu. Zahvaljujući brzoj reakciji i prisebnošću uspjeli su na vrijeme izvući 18-godišnjeg vozača iz gorućeg automobila i spasiti mu život. U tom trenutku na mjesto nesreće naišao je i njihov kolega van službe Dejan Kočiš koji je bez razmišljanja priskočio u pomoć. Ubrzo su stigli i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Marija i vrlo brzo ugasili buktinju koja je već prijetila obližnjoj kući. Naime, vozač je na ravnom dijelu prometnice izgubio nadzor nad vozilom zbog čega je sletio u cestovni jarak, gdje je udario u betonsko-metalnu ogradu dvorišta kuće. U nastavku kretanja udario je i u betonski stup niskonaponske električne mreže. Uslijed siline udara zapalio se motor automobila. Vozilom hitne medicinske pomoći unesrećeni mladić prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je u nesreći teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju.

Ne želimo ni razmišljati što bi se dogodilo da se trojica hrabrih policajaca nisu pojavila. Bili su u pravom trenutku na pravom mjestu. Spasili su život mladom čovjeku i slobodno možemo reći da se drugi put rodio zahvaljujući hrabrim policajcima koji su u ovom događaju pokazali visoku profesionalnost, ali i ljudsku stranu - da su tu, prije svega radi građana, njihove sigurnosti i spašavanja života.

Kada s njima razgovarate o ovoj temi, sva trojica jednako odgovaraju - oni svoj postupak shvaćaju kao osobnu, ljudsku, i profesionalnu obvezu, te bi u svakoj situaciji u kojoj nečiji život ovisi o njima ponovno učinili isto, bez obzira na to što time nerijetko ugroze i vlastitu sigurnost.

Kao i svi dobitnici ovogodišnje nagrade "Ponos Hrvatske" i naši policijski službenici su svojim nesebičnim i hrabrim činom obilježili 2017. godinu.

Uz nagradu „Ponos Hrvatske“, trojica hrabrih policijskih službenika primili su godišnju nagradu MUP-a te zahvalnice Općine Sveta Marija, dok su odabirom čitatelja  portala eMeđimurje proglašeni najboljim policajcima u Međimurskoj županiji za 2017. godinu.