Međimurski preventivci sudjelovali na II. nacionalnoj konferenciji o sigurnosti u lokalnoj zajednici

Photo PU_MA/2016/SLOVENIJA 29112016/MS.jpg

Foto: Ilustracija

U organizaciji Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Mestne občine Murska Sobota i Policijske uprave Murska Sobota, jučer  (29. studenoga) u konferencijskoj dvorani Hotela Diana u Murskoj Soboti, održana je II. nacionalna konferencija o sigurnosti u lokalnoj zajednici na temu „Djelokrug policije u zajednici“.

 

Cilj konferencije bio je prezentirati rad policije u lokalnoj zajednici, te kako identificirati probleme i potom iznaći učinkovita rješenja koja će doprinijeti većoj sigurnosti.

Četrdesetak govornika predstavilo je mnogobrojne preventivne projekte i aktivnosti koje su prvenstveno usmjerene na dobrobit manjih lokalnih sredina. Policijsku prevenciju prezentirali su mađarski predstavnici Glavne policijske kapetanije Županije Zala i Glavne policijske kapetanije Županije Vas te predstavnici Policijske uprave međimurske, kao izaslanici Ravnateljstva policije MUP-a.

Policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave međimurske Marina Matulic-Horvat u svom izlaganju prezentirala je tijek razvoja prevencije u Ministarstvu unutarnjih poslova, a koji je započet uvođenjem projekta „Policija u zajednici“, do trenutka uvođenja specijaliziranih radnih mjesta za provođenje poslova prevencije.

Ujedno, predstavila je i vrlo uspješnu suradnju sa stručnjacima prevencije njemačke policije, Savezne pokrajine Baden Wurttemberg u okviru EU IPA 2008. Twining Light projekta - „Jačanje kapaciteta MUP-a u području prevencije kriminaliteta“.

Nazočnima  je prenijela iskustva međimurske policije u provođenju lokalnih i nacionalnih preventivnih projekata i akcija, kao što su „Manje oružja, manje tragedija“, „Živim život bez nasilja“, „Imam izbor“, „Zdrav za 5“, „Dvije djevojčice“ i nacionalnu preventivnu akciju „Zajedno“, te „Program prevencije imovinskog kriminaliteta“.

Policijska uprava međimurska slovi kao jedna od najuspješnijih policijskih uprava u provođenju preventivnih aktivnosti. Samostalno je osmislila i razvila nekoliko preventivnih projekata. Osim projekata „Zajedno do veće sigurnosti“, „Zaštitimo svoj bicikl“ - „Međimurski bicikli“, „Coolijada“, u predstavljanju prevencije na međimurski način posebno je istaknut preventivni rad s Mobilnim preventivnim centrom, kao i provođenje preventivne akcije „Sajam sigurnosti i prevencije“, te osnivanje Zaklade za prevenciju Međimurske županije.