Prezentirani završni rezultati "Coolijade 2015."

Photo PU_MA/2015/COOLIJADA/Coolijada 2015m.jpg

Foto: PU međimurska

Na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, ravnateljica Srednje škole Čakovec, Gordana Ramušćak i voditelj Službe policije Policijske uprave međimurske, Kristijan Srpak, prezentirali su završne rezultate provedenih aktivnosti tijekom ovogodišnje "Coolijade“.

Glede policijskog postupanja za vrijeme održavanja završnih svečanosti  (od 15. i 20. svibnja) evidentirana su ukupno četiri prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Radilo se o vrijeđanju i omalovažavanju policijskih službenika i zaštitara. Počinitelj ovih prekršaja bili su pod utjecajem alkohola, a radilo se o osoba koje su se  pridružile proslavama maturanata. Zabilježena su i tri kaznena djela na štetu maturanata, krađe mobitela i dvije torbice. Također, evidentirana i jedna zapljena droge (marihuana) i to kod osobe koja nije bila maturant.

U odnosu na prošlu godinu zaključujemo da su se maturanti ponašali primjereno, a što je i u skladu s idejom vodiljom ovogodišnje akcije "Glazbom protiv nasilja“ - konstatirao je voditelj Službe policije.

Što se tiče provedbi policijskih aktivnosti na osiguranju okupljanja maturanata, potrebno je istaknuti da se radi o zahtjevnijim zadaćama s aspekta sigurnosti što podrazumijeva planiranje mjera, prvenstveno iz domene javnog reda i mira, ali i sigurnosti cestovnog prometa. U određene dane na pojedinim okupljanjima u disko clubovima okupljalo se i do 2500 maturanata iz naše, ali i susjednih županija.

Ovogodišnja "Coolijada" održana je dvanaestu godinu zaredom i predstavlja jedinstvenu manifestacija u Republici Hrvatskoj, koja svojom idejom i provedbom zasigurno utječe na ponašanje ove populacije. Kroz obilaske svih srednjih škola, dakle maturanata i njihovih roditelja, policija je prezentirala i zahtijevala pozitivno ponašanje te upozoravala na moguće posljedice neželjenog ponašanja. Sustav natjecanja i nagrađivanja maturanata te njihovih razreda, nudi im izbor općeprihvatljivog ponašanja za koje su kasnije i nagrađeni. Osnovni kriterij za izbor najboljeg razreda i maturanata upravo je pozitivno i primjereno ponašanje za vrijeme trajanja njihovih dana.  

Roditeljske ophodnje koje su bile sastavljene od roditelja maturanata i policijskih službenika, uvelike su doprinijele dobrom ponašanju. Iz godine u godine, interes roditelja za ovakav vid suradnje je sve veći. Naime, na takav način roditelji direktno nadziru ponašanje svoje djece, i to na svim lokacijama njihovog okupljanja.

Ovom akcijom dokazali smo da čista represija uvijek ne garantira dobar rezultat već da se sveobuhvatnim i usmjerenim preventivnim programima može izazvati i pozitivna reakcija. Ona je za razliku od ostatka države, gdje su slavili maturanti u našem kraju prošla s minimalnim posljedicama - istaknuo je Srpak.

Policijska uprava međimurska zahvaljuje svim srednjim školama na području Međimurske županije, posebno ovogodišnjem organizatoru, Srednjoj školi Čakovec na iskaznom trudu i novim idejama u provedbi "Coolijade“. Također, zahvaljujemo Gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, kao i Županiji na ukazanom povjerenju te osiguranju uvjeta za provedbu ovogodišnjih "Dana maturanata“. Ujedno, zahvala i svim medijima na promociji ovog preventivnog projekta.