„I u mom gradu Vukovar svijetli“

Photo PU_MA/2016/VUKOVAR 18112016/MS.JPG

Foto: PU međimurska

Gradu Vukovaru, mjestu posebnog pijeteta, povodom 25. obljetnice sjećanja na sve njegove žrtve, djelatnici Policijske uprave međimurske odali su počast. Na dan njegova pada, 18. studenoga koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom, Gradom Čakovcem te Policijskom upravom međimurskom u gradu Čakovcu na dostojanstven način prisjetili su se svih njegovih poginulih i nestalih branitelja, kao i civilnih žrtava. I ove godine kroz plamene zapaljenih svijeća zasvijetlio je Vukovar u srcima svih Međimuraca.

Kod spomen ploče na „Sloginom“ nogometnom igralištu uz prigodne govore u čast međimurskih branitelja Vukovara, položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

U koloni sjećanja s upaljenim svijećama u rukama, osim djelatnika Policijske uprave međimurske čakovečkim ulicama dostojanstveno su koračali i pripadnici Počasnog zdruga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Podružnica Međimurske županije, hrvatski branitelji sudionici Vukovara, obitelji nestalih i poginulih branitelja Domovinskog rata Međimurske županije, članovi Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata, učenici osnovnih i srednjih škola, te mnogi žitelji Međimurske županije.

U Vukovarskoj ulici, na rubnicima prilaznih prometnica, kao i na samom rotoru kod hotela "Park“, sudionici kolone zapalili su nekoliko stotina svijeća, a na Trgu Republike svijećama su ispisali simbol stradanja i hrvatskog zajedništva, Vukovarski vodotoranj.

U župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa služena je Sveta misa zadušnica za poginule i nestale hrvatske branitelje Vukovara i sve sudionike Domovinskog rata, te civilne žrtve. Kod Spomen zida hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Ujedno, izaslanstvo Policijske uprave međimurske odlaskom u Vukovar pridružilo se centralnom obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara u Domovinskom ratu.

Kod spomen obilježja na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, te na Trpinjskoj cesti kod zgrade Borovo Commerca, zapalili su svijeće.

 

Bitka za Vukovar trajala je gotovo tri mjeseca. Okončana je 18. studenoga 1991., slomom obrane grada, kojeg je branilo oko 1800 branitelja. U obrani Vukovara poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano je oko 20 tisuća Hrvata.