Održano edukativno predavanje za osobe starije životne dobi

Photo PU_MA/2016/DEPADANSA/MS.JPG

Foto: PU međimurska

Kako bi se podigla razina sigurnosti najugroženijih sudionika (pješaci i biciklisti) u cestovnom prometu, prvenstveno osoba starije životne dobi u Domu za starije i nemoćne osobe - Depadansa u Čakovcu održano je edukativno predavanje. U utorak, 27. prosinca policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Čakovec, Nataša Jalšovec-Tomašić održala je prigodno predavanje te na prihvatljiv i zanimljiv način ukazala na opasnosti i rizike u cestovnom prometu koji prvenstveno ugrožavaju sigurnost populacije u „zlatnim godinama“.

Tijekom predavanja naznačena je potreba poštivanja pozitivnih zakonskih propisa, prije svega Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Predstavljeni su pogrešni postupci pješaka i biciklista prilikom sudjelovanja u cestovnom prometu, a potom je objašnjeno pravilno kretanje s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica, odnosno stradavanja u prometu. Ujedno, istaknute su zakonske obveze pješaka i biciklista o potrebi korištenja izvora svjetlosti ili reflektirajućih materija, odnosno reflektirajućih prsluka prilikom sudjelovanja u prometu.

Također, korisnici Depadanse upoznati su s raznim modalitetima prijevara i krađa, kada počinitelji iznošenjem lažnih prilika i/ili osobnih podataka stječu protupravnu imovinske koristi na štetu osoba starije životne dobi. Kroz prezentaciju različitih primjera kriminalnog ponašanja pojedinaca, naglašena je potreba poduzimanja različitih mjera samozaštite u svakodnevnim prilikama i situacijama.

Edukaciji je prisustvovalo četrdesetak korisnika Doma za starije i nemoćne osobe, koji su iskazali veliko zadovoljstvo predavanjem preventivke iz čakovečke policijske postaje. Ovakve i slične interakcije policije i građana izuzetno su korisne i važne, a zainteresiranost krajnjih korisnika samo potvrđuje činjenicu koliko su ovakve teme dobrodošle.