Završetak operativne akcije „Mir i dobro 2015./2016.“

Photo PU_MA/192 - FOTOGRAFIJE/AUTO.jpg

Na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, voditelj Službe policije, Kristijan Srpak, prezentirao je sigurnosno interesantne događaje koji su evidentirani na području Međimurske županije tijekom tradicionalne operativne akcije „Mir i dobro 2015./2016.“. Akcija je provedena od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016. godine.

Foto: Ilustracija 

Na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, voditelj Službe policije, Kristijan Srpak, prezentirao je sigurnosno interesantne događaje koji su evidentirani na području Međimurske županije tijekom tradicionalne operativne akcije „Mir i dobro 2015./2016.“. Akcija je provedena od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016. godine.

Tijekom trajanja akcije posebna pozornost policije bila je usmjerena na  održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira, sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa, zaštitu građana od zlouporabe, odnosno nepravilnog rukovanja pirotehnikom te na prevenciju kaznenih djela prije svega krađa, teških krađa i razbojništava.

Evidentirano je ukupno 20 prekršaja protiv javnog reda i mira, u kojima su sudjelovala 52 počinitelja (tijekom akcije iz 2014./2015. godinu evidentirano 35 prekršaja u kojima je sudjelovalo 54 počinitelja).

Što se tiče nasilja u obitelji, evidentirano je 15 prekršaja u kojima je učestvovalo 17 počinitelja (tijekom akcije „Mir i dobro 2014./2015.“ počinjeno je 25 prekršaja u kojima je sudjelovalo 30 počinitelja).

Obzirom na akciju iz 2014./2015. godinu bilježimo smanjenje prekršaja protiv javnog reda i mira za 43 posto te smanjenje prekršaja nasilja u obitelji za 40 posto. 

U segmentu cestovnog prometa evidentirane su 52 prometne nesreće ili 21 posto manje nego protekle godine. Većina prometnih nesreća rezultirala je samo nastankom materijalne štete, odnosno lakšim ozljeđivanjem sudionika nesreća, dok smo prethodne godine u spomenutom razdoblju evidentirali prometnu nesreću s najtežom posljedicom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

Što se tiče uporabe, odnosno nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima evidentirana su tri događaja, kojom prilikom su radi nestručnog rukovanja lakše ozlijeđena dvojica punoljetnih muškaraca, dok je u jednom slučaju oštećena imovina (poštanski sandučić). U odnosu na prethodnu godinu broj ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima i oštećenje imovine znatno je smanjeno, obzirom da je tada evidentirano 10 slučajeva od čega osam ozljeđivanja pirotehnikom (četiri punoljetne osobe - jedna teže ozlijeđena, dok je četvero djece lakše ozlijeđeno) i dva oštećenja tuđe stvari (poštanski sandučić i rolete).

Svakako, ističemo kako ovih blagdana uslijed korištenja pirotehnike nije bilo stradavanja djece, dok je to proteklih godina bila učestala pojava.

 

Ozljeđivanje upotrebom pirotehničkih sredstava 

U četvrtak, 31. prosinca oko 16.30 sati, u Podturnu, u dvorištu obiteljske kuće došlo je do detonacije petarde u desnoj ruci 44-godišnjaka (opekline palca i kažiprsta).

Također, u četvrtak, 31. prosinca oko 19 sati, u Strahonincu, na ulici došlo je do detonacije petarde u lijevoj ruci 60-godišnjaka (opekline i napuknuće kože na kažiprstu).

Kazneno djelo „oštećenje tuđe stvari“

U četvrtak, 24. prosinca oko 20 sati u Pretetincu, nepoznati počinitelj u poštanski sandučić, montiran na dvorišnu ogradu, ubacio je nepoznato pirotehničko sredstvo te je uslijed detonacije došlo do oštećenja poklopca poštanskog sandučića. Ovim kaznenim djelom vlasniku je pričinjena manja materijalna šteta.

 

Treba spomenuti da su policijski službenici, obzirom na pojačanu potrošnju prilikom blagdana te veće količine novca koje su bile u opticaju, provodili mjere prevencije usmjerene suzbijanju kaznenih djela razbojništava te možemo istaknuti da ih ove godine nismo evidentirali.

 

Voditelj Službe policije, na kraju konferencije za medije izrazio je zadovoljstvo stanjem sigurnosti tijekom proteklih blagdana. Obzirom na veliki broj javnih okupljanja i povećanu prisutnost građana na pojedinim okupljanjima, kao i na značajnije povećanje cestovnog prometa, može se zaključiti da je provođenje preventivnih, ali i represivnih mjera ostvarilo svoju svrhu.