Zajednička akcija policije i nogometnog saveza

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/16.09.2013. - nogomet/ms.JPG

Foto: PU međimurska

Policijska uprava međimurska i Nogometni savez Međimurja zajedno će intenzivirati  aktivnosti radi suzbijanja nedopuštenih ponašanja na nogometnim utakmicama, a sigurnosne pokazatelje koji su ih potaknuli na to i aktivnosti koje će se provoditi javnosti su zajedno prezentirali Voditelj službe policije PU međimurske Kristijan Srpak i predsjednik Nogometnog saveza Međimurja Mato Kljajić.

Naime, u posljednje vrijeme bilježi se sve više slučajeva protupravnih ponašanja na nogometnim utakmicama svih razina natjecanja, kako od strane posjetitelja tih natjecanja, tako i sudionika i službenih osoba, čime se narušava sportska atmosfera.

Radi se o ponašanjima koja su protivna Zakonu o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, a kada su u pitanju službene osobe i organizator i Zakona o javnom okupljanju. Kršenje ovih propisa očituje se u udaranju suca od strane igrača i nanošenju lakih tjelesnih ozljeda, tučnjavi igrača sa gledateljima, fizičkom napadu na delegata utakmice, pljuvanju i polijevanju suca, bacanju pirotehničkih sredstava na natjecanju, ulasku gledatelja u prostor sportskog natjecanja, fizičkom napadu na redare, vrijeđanju igrača na rasnoj osnovi, ali i alkoholiziranost službenih osoba – redara i tučnjavi redara sa gledateljima.

Policija za takve događaje najčešće saznaje svojim radom na terenu ili prijavama nogometnog saveza i građana, ali često i tek naknadno javnim pogovorom ili iz medija, nakon čega se provodi kriminalističko istraživanje i protiv počinitelja pokreću postupci s ciljem da ih se adekvatno sankcionira.

Tijekom jesenskog dijela natjecanja ove godine Policijska uprava međimurska je nadležnom sudu podnijela optužne prijedloge protiv 3 počinitelja radi narušavanja javnog reda i mira – tuče i drskog ponašanja, a u jesenskom dijelu prošle godine protiv 4 počinitelja radi prekršaja po Zakonu o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.  U 2 slučaja radilo se o bacanju pirotehnike, te po jedan slučaj boravka na prostoru športskog objekta u alkoholiziranom stanju iznad 0,50 g/kg i nedopuštenog ulaska u natjecateljski prostor. Sedmorici  navijača uz kaznu je izrečena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja športskim natjecanjima.

Sankcije za ove prekršaje protežu se od visokih novčanih kazni pa do kazni zatvora, a moguće je i izricanje zaštitne mjere zabrane prisustvovanja športskim natjecanjima. Primjerice, za prekršaj bacanja predmeta i pirotehničkih sredstava u teren, odnosno ulazak u teren ili prostorije namijenjene sucima i drugim službenim osobama koje sudjeluju na natjecanju, propisana je novčana kazna od 5.000,00 do 25.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Takvom prekršitelju se može i zabraniti prisustvovanje na športskim natjecanjima do 2 godine.

Istovremeno disciplinska tijela nogometnog saveza nogometašima koji počine neku od nedopuštenih radnji izriču i odgovarajuće disciplinske mjere u vidu zabrane igranja koja može trajati nekoliko mjeseci, ali i trajno. 

U narednom će razdoblju policija i savez kod sankcioniranja i suzbijanja ovakvih ponašanja raditi koordinirano i dosljedno provoditi zakonske odredbe.

Dio ove zajedničke kampanje policije i nogometnog saveza je i tiskanje i distribucija plakata i letaka kojima se građane i učesnike natjecanja želi educirati o odredbama zakona koji reguliraju ponašanje na nogometnim utakmicama, a koji će se distribuirati i svim nogometnim klubovima na području Međimurske županije.

Da bi ova kampanja postigla uspjeh i doprinijela suzbijanju nedopuštenih ponašanja na nogometnim utakmicama apelira se na organizatore i voditelje javnih okupljanja da dobrom organizacijom javnog okupljanja spriječe bilo kakve ekscese, te na  igrače i posjetitelje da se ponašaju u skladu sa sportskim pravilima i propisima.