Predstavljen program "COOLIJADA 2013."

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/22.04.2013. - COOLIJADA/plakati_coolijadaM.jpg

Ispred organizacijskog odbora za obilježavanje dana maturanata u Međimurskoj županiji „Coolijada 2013.“, na konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, Marta Vugrinec iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, te Voditelj službe policije Policijske uprave međimurske Kristijan Srpak, predstavili su program aktivnosti koje će se odvijati uoči i tijekom ove tradicionalne preventivno-zabavno-edukativne akcije. Ove godine glavni nositelj aktivnosti je Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, a u njima sudjeluju sve srednje škole sa područja županije, Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće te Policijska uprava međimurska. Ovakav oblik obilježavanja kraja školske godine za maturante srednjih škola u Međimurju se provodi već 9 godina, tako da je ovo jubilarna 10 godina, a u međuvremenu su i mnoge druge županije preuzele ovaj oblik organizacije aktivnosti za maturante. Iskustva iz ranijih godina pokazuju da je „Coolijada“ ostvarila svoju temeljnu svrhu, veću sigurnost maturanata, ali i ostalih građana i imovine, uz istovremeno uvažavanje potrebe maturanata za zabavom i proslavom kraja srednjoškolskog obrazovanja, radi čega je zadobila veliku podršku u široj javnosti, ali i među maturantima.

Tome u prilog govori činjenica da tijekom tih 9 godina nisu zabilježeni teži oblici narušavanja javnoga reda i mira, oštećivanja imovine, kao ni drugog  vida ugrožavanja sigurnosti maturanata ili ostalih građana. Prošle su godine primjerice zabilježena dva slučaja drskog ponašanja i jedna tuča u kojima su sudjelovali maturanti, no valja ipak spomenuti da su se unatrag nekoliko godina pojavile krađe na štetu maturanata, najčešće torbi, novčanika, mobitela ili fotoaparata koje su dijelom posljedica nepažnje i neodgovornog ponašanja vlasnika koji stvari ostavljaju na raznim mjestima i bez nadzora.

Prema ovogodišnjem programu akcija započinje objavom prijavnica za takmičenje najmaturanta i najmaturantice srednjih škola Županije međimurske. Slike najmaturanata objaviti će se dana 26. travnja, 03. i 10. svibnja  2013. godine u  „Međimurskim novinama“ odnosno 30. travnja, 07. i 14. svibnja u  "Listu Međimurje", zajedno sa glasačkim listićima putem kojih će se moći glasovati za kandidate.  Također će se na lokalnoj televiziji „Srce TV“, portalu „E-medjimurje“ i portalu „E-mina“ objaviti slike predloženih natjecatelja i objaviti telefonski broj za glasovanje. U srednjim školama biti će postavljene glasačke kutije u koje će se moći ubacivati glasački kuponi. 

Proslava Dana maturanata završit će 17. svibnja 2013. godine kod SRC-a „Mladost“ u Čakovcu glazbenim nastupom  bendova sastavljenih od srednjoškolaca, za koju prigodu je organizacijski odbor svim maturantima osigurao besplatna bezalkoholna pića sponzora. Prije završne proslave ulicama Grada Čakovca organiziran je mimohod maturanata uz okupljanje ispred Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina najmaturant i najmaturantica biti će nagrađeni vrijednim nagradama – tablet računalima, a njihovi razredi ulaznicama za „Gradske bazene Marije Ružić“ u Čakovcu.  Osim spomenutog birat će se „razred plus“ koji će biti nagrađen cjelodnevnim  izletom u „Toplice Sveti Martin“. Kriteriji za proglašenje „razreda plus“ biti će pozitivno ponašanje pojedinaca, ali i kolektiva (razreda) za vrijeme trajanja akcije, kao i izgled i kreativnost kod izrade maturantske odore. U tu svrhu, a prvenstveno radi ocjenjivanja pozitivnog ponašanja maturanata, u vremenu od 13. do 17. svibnja 2013. godine mjesta okupljanja maturanata, odnosno skupove i proslave obilazit će građanske ophodnje koje će biti sastavljene od policijskih službenika Policijske uprave međimurske, predstavnika škola i roditelja maturanata. Razred čiji se učenici zateknu u kršenju pravnih propisa, poput narušavanja javnog reda i mira, činjenja prekršaja protiv sigurnosti cestovnog prometa ili drugim oblicima nezakonitog ponašanja biti će isključen iz daljnjeg nadmetanja za „razred plus“.          

Policija će i ove godine svojim preventivnim aktivnostima doprinijeti povoljnijem stanju javnog reda i mira i sigurnost  ljudi i imovine. U tom smislu predstavnici policije obići će sve završne razrede srednjih škola i maturante upoznati sa programom aktivnosti, te im ukazati na prihvatljive oblike ponašanja. U suradnji sa državnim inspektoratom i komunalnim redarstvom Grada Čakovca provodit će se kontrole u cilju utvrđivanja i sankcioniranja prekršaja poput pijančevanja na javnom mjestu, davanja pića pijanoj osobi ili maloljetniku, usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina, prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina i sl..

Apelira se na roditelje da iskoriste svoje pravo i dužnost i posvete dovoljno nadzora i brige svojoj djeci, te na ostale subjekte koji će se posredno ili neposredno baviti organizacijom maturalnih zabava i skupova maturanata, a posebno učenike - maturante da poštuju pravila ponašanja kako bi obilježavanje njihovih dana prošlo dostojanstveno i sigurno.