Predstavnici Grada Kutine i PP Kutina posjetili Čakovec i upoznali se sa sustavom video-nadzora

Photo PU_MA/2014/KUTINA/MS.JPG

Foto: PU međimurska 

Policijsku upravu međimursku i Grad Čakovec ove su srijede, 2. srpnja posjetili predstavnici Grada Kutine na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Damirom Petravićem i načelnik Policijske postaje Kutina Tone Mašunjac.

Grad Kutina naime, iskazao je interes da na svom području uvede video-nadzor, a kako on u Čakovcu djeluje već punih 6 godina, iskustva koja su u tom razdoblju stečena vrlo su važna.

U ime Policijske uprave međimurske domaćin im je bio načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević, a ispred Grada Čakovca Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Dražen Barić i njegov pomoćnik Ivica Pongrac, koji u tom odjelu vodi komunalno i prometno redarstvo. Goste je prigodnim riječima pozdravio i načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić koji je pritom istaknuo dobru suradnju ove policijske uprave i Grada Čakovca koja je dovela do toga da je Čakovec prvi u državi uveo ovakav sustav, te izrazio zadovoljstvo njegovim radom koji je značajno doprinio sigurnosti, kako građana, tako i imovine, na javnim površinama u gradu.

Ivica Pongrac goste je upoznao sa postupkom implementacije ovog sustava i propisima koji reguliraju to područje, kako bi se izbjegle uvijek prisutne primjedbe građana na moguće zlouporabe, kojih je prilikom njegovog uvođenja bilo i u Čakovcu, ali godine primjene su ih demantirale, a sustav je ispunio svoju svrhu kroz veću sigurnost. Nakon toga prezentirao je način rada sustava i njegova tehnička svojstva, od sustava kamera, načina prijenosa, do obrade i korištenja zapisa u nadzornom centru koji je smješten u zgradi policijske uprave.

Načelnik PP Čakovec Krešimir Jurčević upoznao ih je sa sigurnosnim pokazateljima u gradu Čakovcu i situacijama u kojima je upravo videozapis iz ovog sustava pomogao u otkrivanju i hvatanju počinitelja kaznenih djela i prekršaja, ali i kod osiguranja javnih okupljanja koja se odvijaju na javnim prostorima grada.

Gostima je potom u policijskoj upravi predstavljen i mobilni video-nadzor koji je također jedinstveni zajednički projekt policijske uprave i grada, a sastoji se od kombi vozila koje služi kao mobilni nadzorni centar na koji se povezuju tri mobilne kamere koje se mogu montirati u nekom prostoru i putem bežične veze šalju sliku u vozilo u kojem operater na takav način nadzire taj prostor. Taj se sustav koristi za nadzor javnih okupljanja i priredbi, ali i kod nadzora prometa, državne granice ili primjerice polja.

Posjet je završen obilaskom nadzornog centra uz prikaz njegovog praktičnog rada, mjesta u gradu na kojima su postavljene kamere, i opreme za prijenos videozapisa od kamera do nadzornog centra.

U ime gostiju zamjenik gradonačelnika Damir Petravić zahvalio se na vrlo iscrpnom izlaganju i istaknuo da će im spoznaje i iskustva koja su ovim posjetom stekli sasvim sigurno pomoći da što lakše i kvalitetnije uvedu ovaj vid prevencije i zaštite u svom gradu.