Održana akcija "Sigurna vožnja motociklom"

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/prometna preventiva/motocikl-2012_mala.jpg

Foto: PU međimurska

Na poligonu sigurne vožnje u Čakovcu 16. svibnja od 10 do 15 sati Policijska uprava međimurska provela je preventivnu akciju "Sigurna vožnja motociklom" pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Akcija je provedena u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, Auto klubom Čakovec, Centrom za vozila Hrvatske, Stanicom za tehnički pregled vozila, Raiffeisen stambenom štedionicom, trgovinom "Beciklin", Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec, auto školama, moto udrugama, Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Čakovca  i Old timer klubom Međimurje.

Pozdravni govor održali su župan Međimurske županije, Ivan Perhoč i zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske, Danijel Mikulić.

U prikazu sigurne vožnje na poligonu te u provođenju natjecanja u sigurnoj vožnji motociklom sudjelovali su motociklisti Postaje prometne policije Čakovec, Policijske uprave varaždinske, Policijske uprave koprivničko-križevačke, Policijske uprave krapinsko-zagorske, policijski službenici Republike Slovenije (PU Maribor i PU Murska Sobota), Republike Mađarske (PU Županije Zala), motociklisti Oldtimer kluba "Međimurje" i pripadnici moto - udruga koje djeluju na području Međimurja.

Preventivnu akciju su uz goste i uzvanike posjetila djeca iz obližnjih dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, kao i učenici Osnovne škole Strahoninec, koji su se na poligonu za pješake i vozače bicikla upoznali sa pravilnim načinom kretanja u svojstvu pješaka te su upravljali biciklima, triciklima i četverociklima. Ujedno su se upoznali sa vozilima i opremom koju policija koristi u svome radu koju su prikazali policijski službenici PU Međimurske. Službenici su ujedno prezentirali preventivne aktivnosti policije, vozilo DANE 1 te dijelili promidžbene materijale u izdanju Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i pribavljene od strane Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.  

Volonteri Crvenog križa Čakovec upoznali su sudionike s najčešćim povredama koje nastaju prilikom prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikla te kako najbrže i najlakše sanirati ozljede, te su vršili mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

Javna vatrogasna postrojba grada Čakovca, prikazala je vozilo i opremu koje koristi u svome radu.

Djelatnici Auto kluba Čakovec prezentirali su vozilo "Pomoć na cesti" i upoznali su prisutne s pogodnostima članstva te osigurali nagrade za natjecatelje.

Instruktori auto škola prisutnima su davali savjete o sigurnoj i propisnoj vožnji te su vršili ocjenjivanje motorista prilikom provođenja vožnje spretnosti na poligonu.

Djelatnik Stanice za tehnički pregled vozila upoznao je posjetitelje o važnosti tehničke ispravnosti vozila.

Nakon sigurne vožnje po poligonu, sudionici akcije sudjelovali su u defileu po ulicama grada Čakovca. 

Cilj ove akcije  bio je smanjiti broj prometnih nesreća kao i posljedice u kojima sudjeluju najranjiviji sudionici prometa te povećati prometnu kulturu i poštivanje prometnih propisa od strane vozača mopeda i motocikla, kao i drugih sudionika u prometu.