Upozorenje građanima: Oprezno prilikom spaljivanja korova, suhog raslinja, granja...

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/Pozari/pozar02.jpg

Jučer, 2. ožujka u 13 sati i 36 minuta Policijska postaja Mursko Središće zaprimila je dojavu da je u požaru, koji je izbio prije nekoliko dana nedaleko Podturna, oštećen rasadnik kanadske topole. 

Foto: Ilustracija

Jučer, 2. ožujka u 13 sati i 36 minuta Policijska postaja Mursko Središće zaprimila je dojavu da je u požaru, koji je izbio prije nekoliko dana nedaleko Podturna, oštećen rasadnik kanadske topole. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je u utorak, 28. veljače oko 21 sat u području uz rijeku Muru, zvanom „Gorenjak“, nedaleko Podturna, u požaru suhe trave i niskog raslinja, izgorjelo i tristotinjak trogodišnjih stabala kanadske topole. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Podturen. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

S obzirom na dolazak ljepšeg vremena i time početka obavljanja poljoprivrednih te drugih radova na otvorenom, a u sklopu kojih mnogi naši građani spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, Policijska uprava međimurska podsjeća i upozorava da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzrokovati požar.

OPASNOSTI I MJERE ZAŠTITE OD POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU

Spaljivanje smeća, korova, suhe trave i drugog poljoprivrednog i šumskog otpada te loženje  vatre u šumama i blizini šume, na poljoprivrednom zemljištu i u blizini građevinskih objekata može se obavljati sukladno Odluci o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije („Službeni glasnik Međimurske županije“, broj 02/02.).

Loženje otvorene vatre u svrhu spaljivanja može se obavljati isključivo uz poduzimanje potrebnih protupožarnih mjera. Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno najmanje 30 metara od gospodarskih i drugih  građevina, stogova slame i sijena u naseljenom mjestu te najmanje 200 metara od ruba šume, a u slučaju širenja požara mora se obavijestiti najbliža vatrogasna postrojba (193), policija (192) ili Centar 112.

Zabranjeno je loženje vatre i spaljivanje noću, osim paljenja uskrsne vatre. Spaljivati može jedino punoljetna osoba u vrijeme kada nema vjetra, a uz sebe mora imati sredstvo komunikacije kojim može u slučaju širenja požara pravovremeno obavijestiti najbližu vatrogasnu postrojbu.  Prilikom spaljivanja ne smije se udaljiti s mjesta spaljivanja sve dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Prije spaljivanja, mjesto loženja mora se pripremiti i osigurati na odgovarajući način. Okolicu loženja ili spaljivanja potrebno je očistiti, preorati ili na drugi način spriječiti širenje požara na okolni prostor sa širinom sigurnosnog pojasa od najmanje 5 metara.    

Loženje vatre i spaljivanje smeća na površinama većim od jednog hektara može se obaviti uz obavezno osiguranje nadležne vatrogasne postrojbe.

Za nepoštivanje odredbi iz ove Odluke predviđene su novčane od 500 do 2000 kuna. Ujedno, sukladno Zakonu o zaštiti od požara predviđene su novčane kazne za izazivanje požara iz nehaja od 2 do 15 tisuća kuna, dok je za namjerno izazivanje požara predviđena kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Upućujemo apel svim stanovnicima naše Županije na potrebu pridržavanja odredbi iz Odluke o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije i Zakona o zaštiti od požara. Nemojte paliti vatru na nedozvoljenim  mjestima i na nedozvoljen način jer možete prouzročiti veliku materijalnu štetu, ugroziti ljudske živote i prirodni okoliš.