OA "Kaštel" - Krijumčarenje osoba preko državne granice

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/Razno/OA-Kastel.jpg

Foto: MUP 

U Ravnateljstvu policije održana je konferencija za medije u povodu završetka međunarodne operativne akcije „Kaštel“, zbog sumnje u počinjenja kaznenih djela vezanih uz krijumčarenje osoba preko državne granice. 

Policijski službenici Policijske uprave međimurske i PU varaždinske u suradnji s PNUSKOK-om, Službom organiziranog kriminaliteta, a u koordinaciji s USKOK-om od 25. listopada 2012. provodili su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog osnova sumnje u udruživanje za počinjenje više kaznenih djela vezanih uz krijumčarenje ljudi.

U jutarnjim satima, 29. siječnja 2013. započelo je kriminalističko istraživanje na području PU međimurske, PU varaždinske i PU primorsko-goranske, te je uhićeno deset osoba. Sumnja se da su se povezali s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi jer su prebacivanjem osoba, koje su preuzimali na širem području Grada Zagreba, u najmanje 17 slučajeva organizirali i prebacili najmanje 65 turskih državljana iz Republike Hrvatske na područje Republike Mađarske i Republike Slovenije.

Migrante su čamcem preko rijeke Mure prebacivali u Mađarsku i pješice preko zelene granice uz pomoć vodiča u Sloveniju nakon čega bi ih osobnim vozilima preuzimali na području Mađarske i  Slovenije, te ih dalje prevozili na područje Austrije ili Italije.

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu pretraženo je deset osoba, deset vozila i deset stanova te drugih prostorija. Pronađeno je i oduzeto 18 mobilnih uređaja, 25 SIM kartica, veća količina novca u raznim apoenima i valutama, jedna poluautomatska puška s optičkim ciljnikom, veći broj streljiva, prijenosno računalo i druga razna dokumentacija vezana uz opisana kaznena djela.

Ovo kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s EUROPOL-om i u sklopu FIMATHU projekta, gdje je već ranije dogovoreno provođenje Zajedničkog akcijskog dana (engl. International Common Action Day) te je 29. siječnja na području više država članica provedeno i realizirano više kriminalističkih istraživanja u vezi s problematikom krijumčarenja osoba.