"Manje oružja, manje tragedija"

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/Manje oruzja manje tragedija/Manje-oruzja_mala.jpg

Foto: PU međimurska 

U sklopu kampanje „Manje oružja - manje tragedija“, koju organizira Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, u razdoblju od 17. do 25. listopada na području Policijske uprave međimurske održana je preventivna akcija u sklopu koje su se između ostaloga provodile aktivnosti u vidu info-punktova sa glavnim ciljem senzibiliziranja javnosti i poticanje građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari. 

Na postavljenim info-punktovima, 17. listopada u Lončarevu, 19. listopada u gradu Mursko Središće i 21. listopada u Piškorovcu, uz policijske službenike podršku su pružili načelnik Policijske uprave međimurske, Ivan Sokač, zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske, Danijel Mikulić, načelnici Policijske postaje Mursko Središće, Miljenko Vrbanec i načelnik Policije postaje Prelog, Zdravko Kolarić, te predstavnici UNDP-a, Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, zamjenik gradonačelnika Grada Mursko Središće, Dražen Srpak, načelnici Općine Podturen Josip Lepen i Male Subotice, Vladimir Domjanić, i predstavnici romske nacionalne manjine.

Svakodnevni pronalasci ubojitih sredstava, ukazuju da građani još uvijek ilegalno posjeduju oružje, tako da ova kampanja predstavlja daljnji podstrek građanima da bez ikakvih sankcija predaju oružje i minsko eksplozivna sredstva streljiva koja eventualno posjeduju.

Dragovoljna predaja, a koja traje tijekom cijele godine, odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružja kategorije A - zabranjeno oružje, u koje spadaju automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.

Da su ove policijske aktivnosti imale dobar odjek među građanima svjedoči i dragovoljna predaja raznih ubojitih sredstava i to: 

 • 184 komada streljiva call. 7,62 mm,
 •  73 komada raznog lovačkog streljiva,
 •  64 komada raznih streljiva call. do 14,5 mm,
 •  20 komada streljiva 8x57 mm
 • 15 komada lovačkog streljiva call. 16 mm,
 •  5 komada streljiva call.9 mm,
 •  2 komada spremnika za automatsku pušku,
 •  2 ručne bombe M-75,
 •  1 komad topničkog streljiva call. 20 mm,
 •  1 komad detonatorskog vježbovnog sklopa za ručnu bombu,
 •  1 komad minobacačke mine call. 82 mm i
 • 350 grama lovačke sačme (olovo).

Tijekom akcije građanima je dijeljen promidžbeni materijal (letci, majice, vrećice, kemijske olovke i dr.).

Kako bi se kampanja "Manje oružja - manje tragedija", što više medijski promovirala policijska službenica za prevenciju Policijske uprave međimurske i policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu gostovali su u 2 televizijske i 4 radio emisije.

Policijska uprava međimurska zahvaljuje svim medijima na medijskoj prezentaciji ove humanitarne kampanje. 

Važno naglasiti da građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u policijsku postaju ili upravu, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu prikupiti oružje.