U Policijskoj upravi međimurskoj predstavljen program "Coolijada 2014" povodom Dana maturanata

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/Coolijada/Coolijada 2014/Coolijada-2014m.jpg

Foto: Ilustracija

I ove godine Policijska uprava međimurska će zajedno sa srednjim školama koje predstavlja Gimnazija "Josip Slavenski" Čakovec, Međimurskom županijom i gradovima Čakovcem, Prelogom i Murskim Središćem organizirati tradicionalnu završnu proslavu obilježavanja kraja školske godine za maturante srednjih škola i „Dane maturanata“ u Međimurskoj županiji. Ovaj se oblik suradnje kao preventivno – zabavno – edukativna akcija pod nazivom „Cooliada 2014“ provodi već 10godinaza redom i polučio je vrlo dobre rezultate i pohvale javnosti.

Sama akcija započinje objavom prijavnica za izbor „najmaturanta“ i „najmaturantice“ srednjih škola Županije međimurske. Slike najmaturanata će se zajedno sa glasačkim listićima putem kojih će se moći glasovati za kandidate objaviti 25. travnja, 02. i 09. svibnja  u  listu „Međimurske novine“, odnosno 29. travnja, 06. i 13. svibnja listu „Međimurje».  Također će se na  televiziji „Srce tv“, portalu „E-medjimurje“ i portalu „E-mina“ objaviti slike predloženih natjecatelja i objaviti SMS broj za glasovanje. U srednjim školama biti će postavljene glasačke kutije u koje će se moći ubacivati glasački kuponi. Glasovanje završava s danom 15. svibnja 2014. godine.

Proslava Dana maturanata završila bi u petak, 16. svibnja 2014. godine mimohodom maturanata ulicama grada koji će započeti u 14 sati formiranjem kolone maturanata kod Ekonomske i trgovačke škole Čakovec i koncertom bendova sastavljenih od srednjoškolaca kod SRC „Mladost“  u Čakovcu.

Kao i prethodnih godina najmaturant i najmaturantica biti će nagrađeni vrijednim nagradama – tablet računalima, a njihovi razredi ulaznicama za čakovečke bazene.  Osim spomenutog birat će se i „najorginalniji razred“  koji će biti nagrađen cjelodnevnim  izletom u Spa i golf resortu  „Sveti Martin“. Kriteriji za izbor „najoriginalnijeg razreda“ biti će ponašanje pojedinaca i kolektiva (razreda) za vrijeme trajanja akcije, kao i izgled i kreativnost kod izrade maturantske odore.

U tu svrhu će se od 12. do 16. svibnja organizirati tzv. „građanske ophodnje“ sastavljene od predstavnika škola, policijskih službenika i roditelja maturanata, koje će u kritična vremena obilaziti mjesta okupljanja maturanata i pratiti njihovo ponašanje.

Policija će u suradnji sa nadležnom inspekcijom i komunalnim redarstvom grada Čakovca provoditi intenzivnije kontrole radi suzbijanja prekršaja pijančevanja na javnom mjestu, davanja pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina (Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira),  zabrane usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja, alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina  (Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti), zabrane prodaje alkohola i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina (Zakon o trgovini i Zakon o ograničavanju duhanskih proizvoda), zabrane upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i druga kršenja propisa.

Apeliramo na maturante da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, sigurnost građana i imovine, te da prekomjerno ne konzumiraju alkoholna pića, a na djelatnike u ugostiteljskim objektima i trgovinama da se pridržavaju zakonskih odredbi u vezi s obavljanjem svoje registrirane djelatnosti.

Također pozivamo roditelje da iskoriste svoje roditeljsko pravo i dužnosti i posvete dovoljno nadzora i brige svojoj djeci, a sve s ciljem da obilježavanje ovih dana prođe dostojanstveno i sa što manje štetnih posljedica, kako za maturante tako i za ostale građane.