Aktivnosti Mobilnog preventivnog centra policije tijekom listopada 2015.

Photo PU_MA/2015/MPC 102015/MS.JPG

Foto: PU međimurska

 

Policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske u razdoblju od 13. do 30. listopada, korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije proveli su niz preventivnih aktivnosti. 

 

U utorak, 13. listopada od 7.30 do 9.30 sati u Prelogu, kod gradske tržnice i od 10 do 12 sati u Domašincu, kod sajmenog prostora te u subotu, 17. listopada od 8 do 10 sati u Kotoribi, na prostoru sajmišta, policijski službenici Policijske postaje Prelog u suradnji s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, gradonačelnikom grada Preloga te načelnicima općina Domašinec i Kotoriba, provodili su aktivnosti iz preventivnih akcija "Zaštitimo svoj bicikl“ i "Zajedno do veće sigurnosti“. Građani su upoznati s nizom samozaštitnih mjerama u pogledu imovinskih delikata, konkretno provala, krađa i raznih prijevara koje oni samostalno mogu poduzimati i time direktno utjecati na poboljšanje stanja sigurnosti. U ponedjeljak, 19. listopada od 13 do 14 sati u Čakovcu, kod Tehničke škole Čakovec u Športskoj ulici, policijski službenici Policijske postaje Čakovec upoznali su učenike škole s aktivnostima iz preventivnih akcija "Živim život bez nasilja“ i "Zaštitimo svoj bicikl“. Informirali su se o pojavnim oblicima nasilja, mjerama samozaštitnog ponašanja usmjerenog na čuvanje vlastite imovine, što se ponajprije odnosi bicikle, a koje najčešće koriste kao prijevozno sredstvo  (pravilno zaključavanje bicikla, evidentiranje bicikala putem evidencijskog lista i sl.). Ujedno, kroz ravnopravnu komunikaciju (dvosmjernu) poticalo ih se na usvajanje nenasilne komunikacije.

U srijedu, 21. listopada od 11 do 12 sati u Pribislavcu, ulici Zvonimira Baloga, policijski službenici Policijske postaje Čakovec u suradnji s predstavnicima lovačke udruge „Zec“ iz Čakovca, komunalnim redarom Općine Pribislavec i predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, provodili su aktivnosti iz preventivnih projekta "Živim život bez nasilja“ i "Manje oružja, manje tragedija“. Posjetitelji su se mogli upoznati sa svim oblicima nasilja te postupkom u slučaju saznanja o takvoj vrsti događaja. Također, pružene su im informacije kako mogu dragovoljno predati oružje, streljivo ili eksplozivna sredstava koja ilegalno posjeduju, a da pritom ne snose nikave posljedice (neće prekršajno, ni kazneno odgovarati).

U četvrtak, 22. listopada od 9 do 11 sati kod Društvenog doma u Macincu, policijski službenici Policijske postaje Štrigova uspostavili su informativni punkt te građane upoznali s aktivnostima iz preventivne akcije "Zaštitimo svoj bicikl“. Ujedno, u petak, 23. listopada od 10 do 12 sati kod Društvenog doma u Gornjem Mihaljevcu,  policijski službenici Policijske postaje Štrigova u suradnji s predstavnicima Općine Gornji Mihaljevec te uz stručnu pomoć policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave međimurske, uspostavljali su informativni punkt. Prezentacijom promotivnih materijala poticali su građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava. Tijekom akcije zabilježena je jedna dragovoljna predaja, kojom prilikom je predano 24 komada streljiva različitih kalibra i 4 spremnika za pušku.

U srijedu, 14. listopada od 10 do 12 sati u Čakovcu, na parkirališnom prostoru ispred prodajnog centra "BAT“ te u utorak, 20. listopada od 9 do 11 sati u Nedelišću, na parkirališnom prostoru ispred trgovačkog centra "METSS“, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, provodili su preventivne aktivnosti usmjerene prema biciklistima, pješacima, mopedistima i motociklistima, kao najugroženijim sudionicima u prometu, a posebice prema mladim vozačima. Posjetiteljima informativnog punkta podijeljeni su preventivni materijali (brošure), a mogli su se educirati o pravilnom kretanju u prometu, korištenju zaštitne kacige, reflektirajućeg prsluka i dr. korisnim informacijama o sigurnom sudjelovanju u cestovnom prometu. Također, posjetitelji su mogli zatražiti provjeru negativnih bodova, zaštitnih i drugih mjera izrečenih sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

U četvrtak, 29. listopada od 11 do 13 sati u Murskom Središću, na prostoru gradske tržnice na Trgu Braće Radić te u petak, 30. listopada od 11 do 13 sati na parkirališnom prostoru u centru Svetog Martina na Muri, policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće građane su informirali o aktualnim preventivnim aktivnostima. Tom prilikom građani su se mogli upoznati s nizom zaštitnim mjerama vezano za najučetalije oblike kažnjivih ponašanja, ponajviše na mjere prevencije od krađa, provalnih krađa te raznih prijevara, a koje građani mogu provoditi samostalno.