Na konferenciji za medije u Međimurskoj županiji predstavljeni „Dani maturanata – Coolijada 2018.“

Photo PU_MA/2018/COOLIJADA 2018/4.jpg

Foto: PU međimurska

Danas, (ponedjeljak, 23. travnja) u prostorijama Međimurske županije, ispred organizacijskog odbora na konferenciji za medije župan Međimurske županije, Matija Posavec, zamjenica župana Međimurske županije, Sandra Herman, ravnatelj Srednje škole Prelog, Tomislav Gregur te načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač sa suradnicima, predstavili su ovogodišnji program preventivno-edukativne akcije „Dani maturanata – Coolijada 2018.“.

 

Ova akcijana području Međimurske županije provodi se tradicionalno od 2004. godine.Od začetka je to bio projekt Policijske uprave međimurske u sinergiji s Međimurskom županijom te svim gradovima na području županije. Tako se u mjesecu travnju i svibnju organiziraju sadržaji i programi za maturante, kako bi mlađe generacije dostojno, sigurno i što kvalitetnije obilježile završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Na svečanom otvorenju 11-te konferencije hrvatskih menadžera sigurnosti, koja se od 11. do 13. listopada 2017. održala u Opatiji, upriličena je dodjela HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI 2017. Žiri Hrvatske velike nagrade sigurnosti sastavljen od renomiranih stručnjaka u području sigurnosti odlučio je kako je preventivni projekt osmišljen u Policijskoj upravi međimurskoj, „DANI MATURANATA - COOLIJADA“ najbolji u kategoriji projekata lokalne i područne (regionalne) samouprave za sigurnost zajednica.

Načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač naglasio je da se akcija uspješno provodi već 14 godina, a naši maturanti do sada dokazali su da žele dostojno i sigurno proslaviti, za njih najljepše dane. Policiji ih u tome neće sprječavati, već je cilj da se ispravno usmjere te da akcija ima svoj smisao i natjecateljski duh. Na taj način se smanjuje broj neželjenih ponašanja, tučnjave, predoziranja alkoholom i drogom.

 I ove godine bira se najmaturantica i najmaturant koji se predstavljaju u medijima, a glasovanje će krenuti 30. travnja i završiti do 21. svibnja 2018. putem glasačkih listića u Listu Međimurje (30. travnja, 7. i 14. svibnja) i Međimurskim novinama (4., 11. i 18. svibnja), koji će se ubacivati u za to predviđene kutije postavljene u srednjim školama. Također glasat će se moći i putem SMS poruke (666555) na internetskih portalima SRCE TV, List Međimurje, Međimurske novine i e-medjimurje .

Proglašenje pobjednika najmaturanata i najmaturantice, najoriginalnijeg razreda i razreda plus biti će na završnoj svečanosti u utorak, 22. svibnja 2018. Nagrade za pobjednike natjecanja najmaturanata i najmaturanticu su tableti, koje osiguravaju Vijeća za prevenciju gradova Prelog i Mursko Središće. Najoriginalniji razred biti će nagrađen jednodnevnim izletom u Toplice sv. Martin koji osigurava Međimurska županija, a razred plus kupanjem na Gradskim bazenima u Čakovcu koje osigurava Grad Čakovec. U slučaju kažnjivog ponašanja maturanta, on i njegov razred biti će isključeni iz natjecanja. Cilj ovog natjecanja je da se maturante potakne na primjereno ponašanje tijekom proslave završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Škola domaćin je Srednja škola Prelog, a glavni mimohod će biti u utorak, 22. svibnja 2018. u 14 sati, dok će maturanti svoja odjela moći obući već 18. svibnja. Nakon mimohoda maturanti će se okupiti na prostoru Sportsko rekreativnog centra Mladost u Čakovcu gdje će ih nakon izbora najmaturanata do 19 sati zabavljati DJ-glazbenici te će se održati i maturantska zabava.

 Povodom ove akcije policijski službenici obići će sve završne razrede srednjih škola i održati predavanja o očekivanom ponašanju učenika posebno podržavajući inicijativu srednjih škola o sprečavanju odnosno prijavljivanju nasilja među mladima. Predavanje će se, kao i prošle godine, održat i roditeljima učenika završnih razreda.

 Jedan vid kontrole ostvarivati će se kroz “građanske ophodnje“. Radi se o ophodnjama sačinjenih od policijskih službenika ali i roditelja maturanata koji će u vremenskom periodu od 18. do 21. svibnja 2018. obilaziti maturante i na taj način moći kontrolirati ponašanje svoje djece.

 Kako bi obilježavanje Dana maturanata prošlo s što manje štetnih posljedica, apeliramo na sve sudionike da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, kao i sigurnost ostalih građana i imovine te da prekomjerno ne konzumiraju alkoholna pića.

 Djelatnike ugostiteljskih objekata i trgovina pozivamo da se pridržavaju zakonskih odredbi koje reguliraju njihov rad, a roditelje da iskoriste svoje pravo, odnosno dužnost i posvete dovoljno nadzora i brige svojoj djeci. Ujedno, da ih potaknu i usmjere na pozitivne stavove, te primjereno ponašanje.

Također napominjemo kako će poradi veće sigurnosti samih maturanata tijekom završne svečanosti, u utorak, 22. svibnja 2018. od 14 sati do 24 sati, za sav javni promet (osim dostave) biti zatvoren za promet dio Športske ulice u Čakovcu, od raskrižja s Vukovarskom ulicom do trgovačkog centra „KTC“.