Pojačanim mjerama protiv krađa poljoprivrednih proizvoda

Photo PU_MA/2017/POLJA/POLJA/ms.JPG

Foto: PU međimurska

Policijska uprava međimurska početkom srpnja ove godine pojačala je s aktivnosti  usmjerene na suzbijanje kaznenih djela krađa poljoprivrednih proizvoda. Policijski službenici pojačano obilaze poljske predjele, osobito u onim područjima u kojima su takve krađe češće. Provodi se i kontrola prijevoza poljoprivrednih proizvoda, posebno na prometnim pravcima koji vode iz naše Županije.

 

Počinitelji s polja, iz vrtova i voćnjaka najčešće kradu kukuruz, mladi krumpir, češnjak, luk, trešnje i drugo povrće. Štete su najčešće oko nekoliko stotina kuna, ali bilježe se i slučajevi materijalnih šteta od nekoliko tisuća kuna.

Tijekom sezone 2015. i 2016. godine (najugroženiji ljetni mjeseci) na području Policijske uprave međimurske zabilježeno je 108 krađa (sitna djela krađe i krađe – šteta iznad 1000 kuna), čime su vlasnici oštećeni za oko 150.000 kuna. U spomenutom razdoblju policijski službenici uspješno su razriješili 20 kaznenih djela.

U prvoj polovici ove godine zabilježeno je sedam krađa poljoprivrednih proizvoda gdje bilježimo materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna.

Problematika ovih kaznenih djela očituje se u tome što se za većinu tih nedjela progon protiv počinitelja poduzima podnošenjem privatne tužbe, a što oštećeni građani izbjegavaju zbog visokih troškova sudskih postupaka, odnosno nemogućnosti podmirenja nastale štete (počinitelji su najčešće iz socijalno najugroženijeg dijela stanovništva). 

Vodeći se iskustvima iz prijašnjih godina, s pojačanim mjerama započelo se odmah na početku sezone kako bi se već u startu suzbili svi pojavni oblici ovih kaznenih djela. Policijski službenici pojačano obilaze sve lokacije na kojima je zabilježen veći broj krađa poljoprivrednih proizvoda. Pritom se koristi sva raspoloživa tehnika - motocikli, termovizije, dalekozori, mobilni video nadzor i druga oprema.“ – naglasio je načelnik Policijske postaje Čakovec, Krešimir Jurčević.

Stoga pozivamo sve građane, prvenstveno same poljoprivrednike, na suradnju. Ukoliko u polju primijete sumnjive osobe, za koje pretpostavljaju da bi mogli biti kradljivci, neka odmah o tome obavijeste obavijestite policiju na broj 192 , a vozilima, osobito teretnima, valja zapisati registarsku oznaku. Policija poljoprivredne proizvođače moli i da češće, u različito doba dana, obilaze svoja polja te da pritom međusobno surađuju, kako bi bolje zaštitili svoja, ali i polja drugih poljoprivrednika.