Obveze iz Zakona o prebivalištu za hrvatske državljane u Hrvatskoj i inozemstvu

Photo PU_MA/FOTOGRAFIJE WEB/O NAMA/MS.JPG

Foto: Ilustracija

Podsjećamo građane, da s danom 29. prosincem 2014. godine istječe rok po kojem su dužni, ukoliko se nalaze izvan Republike Hrvatske, prijaviti privremeni odlazak ili se odjaviti iz mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj.

 

Naime, osobe koje se nalaze izvan Republike Hrvatske duže od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su za određeno vremensko razdoblje, dužni su o svom privremenom odlasku izvijestiti nadležnu policijsku upravu odnosno policijsku postaju ili nadležne diplomatske misije konzularnog ureda Republike Hrvatske, a dok je o razlozima privremenog odlaska potrebno dostaviti odgovarajuću dokumentaciju. Osobe koje se iseljavaju iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi dužne su odjaviti se iz mjesta prebivališta.

 

Također, najkasnije do 29. prosinca 2014. godine policijskoj upravi ili policijskoj postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište, ponovno trebaju ishoditi osobnu iskaznicu građani koji imaju osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana ili građani koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu, a stariji su od 16 godina.

 

Ukoliko navedene kategorije građana ne ispune ove obaveze, po službenoj će se dužnosti biti pokrenuti postupci odjave njihovog prebivališta u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu.

 

Ovom prilikom također podsjećamo građane koji su podnijeli zahtjev za izdavanje osobne iskaznice još od razdoblja 2003. pa sve do 2014. godine, a do sada ih nisu podigli, da iste mogu podići u Policijskoj upravi međimurskoj.