Pojačane preventivne mjere za blagdan Svih svetih

Photo PU_MA/2016/LETAK ZIVIM ZIVOT BEZ NASILJA/image2016-10-26-072808-1.jpg

Foto: Ilustracija

Pred nama su blagdani Svih svetih, kada velik broj naših sugrađana automobilima posjećuje groblja i odaje počast svojim najmilijima, te u tim trenucima uglavnom ne razmišljaju o sigurnosti svoje imovine.

Prateći i analizirajući policijske statističke pokazatelje, primjetno je kako tijekom nadolazećih blagdana, velik broj počinjenih kaznenih djela otpada na provalne krađe iz automobila. Stoga, pozivamo sve građane na suradnju, kako bi im i na taj način pomogli u očuvanju njihove imovne.

U slučaju uočavanja sumnjivih nepoznatih osoba odmah o tome obavijestiti policiju. Svakako, bilo bi poželjno da pokušate uočiti što više detalja vezano za njihove karakteristike i tjelesne osobine, kao i podatke o vozilu kojim se koriste (reg. oznaka, marke i model vozila, boja i sl.).

Ako ste ipak postali žrtva kaznenog djela, u svrhu zaštite tragova ništa nemojte dirati, već odmah obavijestite policiju pozivom na broj telefona 192 ili 112. Nakon zaprimljene dojave na mjesto događaja izaći će policijski službenici i poduzeti sve potrebne mjere i radnje.

Jučer (25. listopada), neposredno uoči blagdana Svih svetih zaprimljena je dojava o provali u osobni automobil. U poslijepodnevnim satima na parkiralištu kod mjesnog groblja u Orehovici, nepoznati počinitelj provalio je u Škodu Octaviju, čakovečkih registarskih oznaka. Sa stražnjeg sjedišta ukrao novčanik u kojem se nalazio novac, bankovne kartice i razni osobni dokumenti, te time 46-godišnju vlasnicu oštetio za nekoliko tisuća kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.      

Kako bi izbjegli ovakve i slične slučajeve, te da ne postanete žrtve provalnika i kradljivaca iz vozila, upućujemo vam nekoliko savjeta:

 • torbice, novčanike, aktovke, mobitele, fotoaparate, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) - mjesto im nije u vozilu i često su predmeti krađa iz vozila, a tako ostavljeni predmeti  dobar  su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će vam biti pričinjena može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari,
 • novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice, novčanici i dr. vrijedne predmete - mjesto im nije u vozilima, te vrlo često privlače poglede lopova,
 • dokumente vozila i svoje osobne dokumenta ne ostavljajte u vozilu,
 • zaključajte osobno vozilo kada ga ostavljate - čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić), kradljivac može iskoristiti vašu odsutnost,
 • zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima,
 • zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika,
 • ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora,
 • ako imate mogućnost, izvucite ugrađenu audio i video opremu iz vozila,
 • uključite alarmni uređaj, ako je ugrađen u vozilo,
 • nemojte spremati stvari u prtljažnik automobila prije odlaska jer možda vas netko promatra,
 • po mogućnosti ne ostavljati vozila na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora.

 

Policijska uprava međimurska započela je s preventivnim aktivnostima koje su usmjerene na suzbijanje svih pojavnih oblika imovinskih delikata, posebice provala, odnosno krađa iz vozila. Kroz redovne policijske zadaće pojačano se obilaze mjesna groblja, te se pritom u okviru preventivnog projekta „Zajedno do veće sigurnosti“ građanima dijele brošure i letci u kojima su sadržani mnogobrojni korisni savjeti.