Najava operativne akacije „Nadzor brzine kretanja vozila“

Photo PU_MA/192 - FOTOGRAFIJE/MULTANOVA.JPG

Između 16. i 22. travnja, policijski službenici Policijske uprave međimurske kroz redovnu službu provodit će operativnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Foto: Ilustracija

Između 16. i 22. travnja, policijski službenici Policijske uprave međimurske kroz redovnu službu provodit će operativnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Ova akcija usklađena je s akcijama svih policija na području Europske unije za 2018. godinu, a sukladno navedenom terminu provodit će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatsk

Tijekom dana 18. i 19. travnja, od 6 do 6 sati, provesti će se pojačani 24-satni nadzor brzine kretanja vozila a koji je usklađen s akcijama TISPOL-a za 2018. godinu.

 

Akcija je usmjerena na suzbijanje:

  • prekršaja prekoračenja dopuštene brzine,
  • grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

 Obzirom na povećanu frekvenciju prometovanja najugroženijih skupina sudionika u prometu - pješaka, vozača bicikla, mopeda i motocikla, pozivamo sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku te na taj način doprinesu povoljnijem stanju sigurnosti.

 

 Dobro je podsjetiti!

  • brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina,
  • brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.),
  • brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti,
  • svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.