Ministar unutarnjih poslova posjetio PU međimursku

Photo PU_MA/2017/MINISTAR 24112017/ms.jpg

Foto: PU međimurska

U sklopu današnjeg radnog posjeta Međimurskoj županiji i Policijskoj upravi međimurskoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je tvornicu Jelen Professional u Čakovcu, gdje je s direktorom tvrtke Darkom Pintarićem potpisao Ugovor o nabavi dodatnih tisuću pari cipela za policijske službenike. 

 

Riječ je o nabavi dodatnih tisuću cipela, odnosno 500 gležnjača za interventnu policiju i 500 zimskih čizama za sve rodove policije. Potpisom današnjeg ugovora osigurali smo dovoljne količine za ovu zimu, ali u tijeku je novi natječaj s ciljem postizanja redovite i kontinuirane isporuke. S obzirom na rok nošenja obuće, želimo sklopiti okvirni sporazum na dvije godine i u potpunosti opremiti hrvatskog policajca - kazao je ministar Božinović nakon potpisivanja ugovora i obilaska postrojenja tvornice.

Prije svečanog potpisivanja ugovora u tvornici Jelen Professional, ministar Božinović sudjelovao je na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održanom u Domu kulture u Maloj Subotici. Ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine kada je diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici dao ubiti sestre Mirabal.

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s drugim državnim tijelima i organizacijama civilnog društva ove je godine u PU međimurskoj organiziralo tematski program s ciljem senzibiliziranja javnosti o problematici i posljedicama nasilja, diskriminaciji i netoleranciji prema ženama jer upravo nasilje prema ženama uključujući i nasilje u obitelji, jedan je od temeljnih oblika kršenja ljudskih prava. S obzirom da je ove godine poseban fokus stavljen na djevojke i žene pripadnice Romske nacionalne manjine, kao posebno osjetljivu društvenu skupinu, kako u pogledu obiteljskog nasilja, tako i u pogledu ranih ili prisilnih brakova, u Domu kulture prikazan je i edukativno-dokumentarni film „Udaj se kad si spremna“.

Uz ministra Božinovića, na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, iz Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovali su pomoćnik ministra Damir Trut, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša i voditeljica Službe prevencije Sandra Veber.

Pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić također su prisusvovale na ovom hvale vrijednom preventivnom programu.

Glavni cilj Ministarstva unutarnjih poslova i policije je utjecati na smanjnje broja prekršaja i kaznenih djela počinjenih na štetu, ali i od strane pripadnika romske nacionalne manjine dok se istovremeno utječe i na povećanje subjektivnog osjećaja sigurnosti kod građana te u konačnici pridonosi i boljoj integraciji Roma u lokalnoj zajednici.

Prethodno je ministar Božinović posjetio i sjedište Policijske uprave međimurske u Čakovcu gdje je s rukovoditeljima dogovorio konkretne korake u cilju još kvalitetnijeg rada policije. Načelnik Ivan Sokač upoznao je ministra Božinovića s preventivnim projektima i akcijama koje provodi Policijska uprava međimurska, a jedan od njih je Mobilni preventivni centar policije. Riječ je o specijaliziranom kombi vozilu koje policijskim službenicima omogućava lakšu dostupnost građanima. Vozilo su PU međimurskoj donirali njemački kolege koji su prepoznali inovativnost službenika koji se bave prevencijom. 

Ministar Božinović u pratnji pomoćnika Truta, zamjenika glavnog ravnatelja policije Prše i načelnika Sokača održao je i radni sastanak s predstavnicima Međimurske županije na kojem su osim župana Matije Posavca i njegovih najbližih suradnika nazočile pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević i saborski zastupnik Darko Horvat.