„Nadzor brzine kretanja vozila“

Photo PU_MA/192 - FOTOGRAFIJE/MULTANOVA.JPG

Od 22. do 28. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave međimurske provodit će operativnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Foto: Ilustracija

Od 22. do 28. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave međimurske provodit će operativnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Ova akcija usklađena je s akcijama svih policija na području Europske unije za 2016. godinu, a provodit će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

 

U utorak, 23. kolovoza od 14 do 21 sati, akcija će se provoditi u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

Akcija je prvenstveno usmjerena na suzbijanje prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, kao i svih oblika  grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

 

S obzirom na povećanu frekvenciju prometovanja najugroženijih skupina sudionika u prometu - pješaka, vozača bicikla, mopeda i motocikla, pozivamo sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku i tako doprinesu povoljnijem stanju sigurnosti.

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. Statistike govore da je svaka treća prometne nesreća prouzrokovana nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.

Nepropisna brzina je nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima, dok se pod terminom neprilagođene brzine smatra upravljanje vozilom koje nije prilagođeno stanju kolnika, karakteristikama prometnica, gustoći prometa i dr. .

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 kilometara na sat, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može na primjer smanjiti na 40 ili povećati na 60 kilometara na sat. Brzina izvan naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 kilometara na sat, iako se ona radi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila dužni su poštivati brzinu kretanja svog vozila sukladno ograničenjima brzina kretanja u naselju i izvan naselja. Također, dužni su pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike te u skladu s time prilagoditi brzinu kretanja svog vozila.