Održana tribina pod sloganom "ZAŠTITIMO NAŠU DJECU OD LAKO DOSTUPNIH DROGA"

Photo PU_MA/2015/DROGA TRIBINA/MS.JPG

 Foto: PU međimurska

Na inicijativu Policijske uprave međimurske, a uz podršku Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, danas od 10 do 11.30 sati u Čakovcu (zgrada Scheier) održana je tribina pod sloganom "ZAŠTITIMO NAŠU DJECU OD LAKO DOSTUPNIH DROGA“. 

 

U posljednje vrijeme u Republici Hrvatskoj, pa tako i u našoj Županiji, pojavile su se neke nove štetne supstance (sintetički kanabinoidi i sl.), koje djelomično nisu zabranjene, odnosno ne nalaze se na Popisu droga. Radi se o vrlo opasnim kemijskim spojevima koji kod konzumenta mogu izazvati vrlo štetne posljedice po zdravlje, pa čak  i  njegovu smrt.

Proizvođači narkotika i dileri pronalaze nova rješenja kako bi bili što pristupačniji krajnjem korisniku. Psihoaktivna sredstva su sve jeftinija, širokog spektra djelovanja, primamljivo upakirana i time kod naših mladih pobuđuju želju za eksperimentiranjem.

Dobra informiranost i kritički stav prema svim psihoaktivnim tvarima ključ su svakog preventivnog djelovanja. Upravo iz tog razloga upriličena je i ova tribina na kojoj su dr. med. Diana Uvodić-Đurić, specijalistica školske medicine i dr. med. Živko Mišević, specijalist psihijatrije nazočnima prenijeli svoja stručna saznanja o utjecaju droga na ljudski organizam. U drogom dijelu predavanja, policijska službenice Grupe za droge Policijske uprave međimurske, Alenka Hošnjak objasnila je ulogu policije u suzbijanju zlouporabe droga. U završnom dijelu predavanja policijska službenica Ureda načelnika Policijske uprave međimurske, Marina Matulic-Horvat predstavila je nazočnima završne rezultate provedenih aktivnosti u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“.

Prisutne učenike osnovnih i srednjih škola, njihove roditelje, te učitelje i profesore, kao i druge zainteresirane građane, njih oko 150, u uvodnom govoru pozdravio je pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Međimurske županije, g. Branko Sušec. Naglasio je kako je vrlo bitno da se svi zajedno educiramo o štetnostima novi droga i time u preventivnom smislu zaštitimo naše mlade.