U Palovcu psi napali ovce

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/Razno/traka03.jpg

U ponedjeljak, 27. svibnja, Policijska uprava međimurska zaprimila je telefonsku obavijest muškarca iz Palovca, da su mu psi nepoznatog vlasnika poklali ovce.

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak, 27. svibnja, Policijska uprava međimurska zaprimila je telefonsku obavijest muškarca iz Palovca, da su mu psi nepoznatog vlasnika poklali ovce.   

Kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da su dana 26. svibnja od 19 do 20 sati, u Palovcu, u Glavnoj ulici, dva psa nepoznatog vlasnika ušla u neograđeno dvorište gdje su zaklali jednu i ozlijedili četiri ovce. Vlasnik je uspio uhvatiti i zatvoriti jednog psa.     

Na mjesto događaja izašla je ekipa Veterinarske stanice Prelog, te je pregledom utvrđeno da pas nije „čipiran“, a kako mu vlasnik  nije poznat, u suradnji sa komunalnim redarom predan je u smještaj za napuštene životinje.   

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

 

Vlasnicima pasa skrećemo pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana i imovine.

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30.), Zakona o zaštiti životinja (članak 48.) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9.), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje ''zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece''. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.

Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ''izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.