„COOLIJADI“ dodijeljena HRVATSKA VELIKA NAGRADA SIGURNOSTI

Photo PU_MA/2017/OPATIJA GRAND PRIX 11102017/MS Opatija.JPG

Foto: PU međimurska

Na svečanom otvorenju 11-te konferencije hrvatskih menadžera sigurnosti, koja se od 11. do 13. listopada održava u Opatiji, upriličena je dodjela HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI 2017.

Ovogodišnja konferencija posvećena je razvoju sustava Domovinske sigurnosti, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića.

U konferencijskoj dvorani hotela Milenij okupili su se vodeći domaći i strani stručnjaci iz područja javne, privatne, korporativne i urbane sigurnosti. Čast da održi uvodno predavanje na temu „Izazovi i perspektive Domovinske sigurnosti“, pripala je potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane, Damiru Krstičeviću.

Nakon pozdravnih govora zamjenice gradonačelnika Opatije Vere Aničić, predsjednika Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti Alena Ostojića i predsjednik Savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i dekana Sveučilišta VERN Vlatka Cvrtile, te spomenutog predavanja ministra obrane, podijeljene su i prigodne nagrade.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) sredinom lipnja otvorila je nominacijski postupak za dodjelu Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2017. - CROATIA Grand Prix Security 2017. u 12 kategorija.

Žiri Hrvatske velike nagrade sigurnosti sastavljen od renomiranih stručnjaka u području sigurnosti (predsjedavajući prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN Zagreb, izv. prof. dr. sc.  Valentina Kranželić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, dr.sc. Krunoslav Borovec, Ravnateljstvo policije RH, doc. dr. sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Ana Raić-Knežević, novinarka i mr. Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a) odlučio je kako je preventivni projekt osmišljen u Policijskoj upravi međimurskoj ,„DANI MATURANATA - COOLIJADA“ najbolji u kategoriji projekata lokalne i područne (regionalne) samouprave za sigurnost zajednica.

„Coolijada“ je projekt preventivnog i edukativnog karaktera, a namijenjen je maturantima svih srednjih škola na području Međimurske županije. Svake godine projektom je obuhvaćeno oko 1200 maturanata, a tradicionalno se provodi od 2004. godine. Svake godine, od 1. ožujka do 30. svibnja, preventivne aktivnosti provode se u suradnji s Vijećima za prevenciju Županije i gradova (Čakovec Prelog i Mursko Središće), te svim srednjim školama. Projektom se  želi poticajno i usmjereno djelovati prema mladima kako bi se oni tijekom proslave završetka srednjoškolskog obrazovanja primjereno ponašali, a time se prevenira vršnjačko nasilje, kao i svi drugi oblici neprihvatljivog ponašanja. Projektom je osmišljen i izbor najbolje maturantice i maturanta te razreda, a presudan kriterij za odabir najrazreda je pozitivno ponašanje tijekom „Coolijade“. Obol u realizacije ovog projekta pružaju i roditelji maturanata kroz tzv. „roditeljske ophodnje“ (policija i roditelji). Time se pruža mogućnost roditeljima da tijekom Dana maturanata nadziru ponašanje svoje djece.

Iz ruku pomoćnika glavnog ravnatelja policije, Krunoslava Borovca, nagradu su primili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač.

U zahvali Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti, župan Posavec istaknuo je važnu i neprocjenjivu ulogu dobro osmišljenih preventivnih projekta, koji uvelike doprinose povoljnom stanju sigurnosti na nekom području.