Obilježen Dan ružičastih majica

Photo PU_MA/2017/DAN RUZICASTIH MAJICA/ms.JPG

Foto: PU međimurska

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, u srijedu 16. veljače u Osnovnoj školi Strahoninec, policijski službenici Policijske postaje Čakovec, za učenike sedmih razreda održali su edukativno predavanje o vršnjačkom nasilju i njegovim posljedicama.

Kroz predavanje učenicima je ukazano na pojavne oblike, načine suzbijanja i prevenciju, kao i kazneno-pravnu zaštitu u pogledu vršnjačkog nasilja, uz aktivno sudjelovanje učenika u diskusiji o njihovim iskustvima i posljedicama vršnjačkog nasilja među mladima. Također, na predavanju su učenici upoznati i s elektroničkim nasiljem tzv. Cyberbullying-om, kako ga prepoznati, s naglaskom na oprezno i odgovorno korištenje Interneta te poštivanje pravila ponašanja na Internetu kao i u svakodnevnom životu.

"Tijekom  današnjeg  interaktivnog  predavanja  učenicima je  prenijeta  jasna  poruka.  Za nasilje nema opravdanja! Bilo koja vrsta nasilja može ozbiljno ugroziti svaku osobu i prouzrokovati trajne posljedice. Pored toga, ukoliko se na nasilje odgovara nasiljem, lanac nasilja se produžuje, broj povrijeđenih osoba se povećava, a problemi i dalje ostaju neriješeni." – naglasila je na kraju predavanja policijska službenica Policijske postaje Čakovec, Nataša Jalšovec –Tomašić.

Nakon predavanja učenicima su predstavljeni rad i mogućnosti Mobilnog preventivnog centra policije.    

Dan ružičastih majica, poznatiji kao „Pink Shirt Day“, program je prevencije vršnjačkog nasilja. Nastao je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.