Održan drugi „Sajam sigurnosti i prevencije 2015.“

Photo PU_MA/2015/SAJAM PREVENCIJE 2015 - PRELOG/MS.JPG

Foto: PU međimurska

U utorak, 22. rujna tijekom dana, na vanjskom i unutarnjem prostoru Sportsko rekreacijskog centra DG Sport i hotela Panorama Prelogu, te na prostoru izletišta „Marina“, u organizaciji Vijeća za prevenciju Međimurske županije, Vijeća za prevenciju Grada Preloga i Policijske uprave međimurske te uz potporu Ravnateljstva policije, održan je drugi „Sajam sigurnosti i prevencije 2015.“.

 

Svečanom otvorenju sajma prisustvovali su predstavnici Ravnateljstva policije i policijskih uprava, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima, predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik grada Preloga sa suradnicima, načelnici općina, predstavnici njemačke, slovenske i srpske policije, predstavnici Ravnateljstva policije, predstavnici javnih i državnih službi te brojni drugi uzvanici.

Gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek naglasio je da su prihvatili ulogu domaćina jer smatraju da će se kroz sajam promovirati i njihov kraj, a građani će se moći upoznati s širokim dijapazonom preventivnih aktivnosti te time direktno utjecati na održavanje povoljnog stanja sigurnosti.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, u svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što je ovakav sajam drugi puta održan u Međimurskoj županiji koja je i do sada na državnoj razini prednjačila u svim vidovima prevencije. Zahvalio je posebno Policijskoj upravi međimurskoj na naporima koje je uložila u organizaciju sajma, ali i svim sudionicima koji su dali svoj doprinos da ova priredba uspije.

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Sandra Veber, u svom obraćanju naglasila je da je Policijska uprava međimurska jedna je od najuspješnijih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj u provođenju preventivnih programa, projekata, akcija i aktivnosti. Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se što više približiti preventivni rad policije svim slojevima društvene zajednice,

Načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić, istaknuo je da Policijska uprava međimurska već niz godina uspješno provodi velik broj preventivnih projekata te da je prepoznat značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja. Veliki dio tih projekata ne bi se mogao realizirati bez podrške jedinica lokalne samouprave koje su ih na sreću prepoznale kroz svoja vijeća za prevenciju i financijski podržale. Također zahvalio se Službi za prevenciju Ravnateljstva policije koja je podržala ovaj, ali i brojne druge projekte, te Ministarstvu unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke koji su Policijsku upravu međimursku prepoznali kao vrlo angažiranu u osmišljavanju i provedbi preventivnih aktivnosti te su joj upravo iz tih razloga donirali Mobilni preventivni centar policije.

U sklopu svečanosti otvorenja sajma proglašeni su pobjednici odabira najboljeg policijskog službenika Policijske uprave međimurske, zajedničke akcije internetski portal eMedjimurje.hr i policijske uprave. Za 2015. godinu naj policajcima proglašeni su Ante Goleš i Franjo Dolenec, pripadnici Interventne jedinice policije, kojima su dodijeljena prigodna priznanja.

Pedesetak izlagača na prostorima SRC "DG Sport“ i izletišta "Marina“ u Prelogu predstavilo je javnosti svoj rad i preventivne aktivnosti. Na sajmu su sudjelovale javne i državne ustanove, udruge i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti. Javnost se mogla upoznati s radom profesionalne vatrogasne postrojbe iz Čakovca, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog te Službe za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavili su policijski službenici Policijske uprave varaždinske, zagrebačke i međimurske, Ravnateljstva policije te gosti policijski službenici iz Republike Slovenije i Republike Srbije. Službenici protueksplozijske zaštite predstavili su specijalni robot za otkrivanje eksploziva, "Teodor“, dok su  djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ iz Zagreba predstavili posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak, izuzimanje te vještačenje tragova s mjesta događaja ("Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari“). Pokazne vježbe spašavanja ozlijeđenih osoba prikazali su pripadnici vatrogasnih postrojbi te crvenog križa. Na sajmu se i ove godine predstavio službeni helikopter Ministarstva unutarnjih poslova. Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica (mobilni poligon "Sigurno u prometu“ - provodi „Jumicar“ u suradnji s prometnom policijom i dr.), dok je za posjetitelje starije životne dobi održana preventivna radionica s ciljem upoznavanja i edukacije o samozaštitnim mjerama u pogledu kaznenih djela krađa, prijevara i dr., pošto oni vrlo često postaju žrtve bešćutnih kriminalaca.

Tijekom poslijepodnevnih sati gradonačelnik Grada Preloga u svojim prostorijama primio je predstavnike njemačke, slovenske i srpske policije te predstavnike Ravnateljstva policije i Policijske uprave međimurske, kojom prilikom je predstavio domaćina sajma - grad Prelog.  

Zahvaljujemo svim žiteljima Međimurske županije koji su posjetili drugi "Sajam sigurnosti i prevencije 2015.“ te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznali značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.