Macinec - u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka predstavljen preventivni projekt "Imam izbor"

Photo PU_MA/2015/IMAM IZBOR 1 MACINEC/MS.JPG

Foto: PU međimurska 

U četvrtak, 22. listopada u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka u Macincu, policijski službenici Policijske uprave međimurske predstavili su preventivni projekt „Imam izbor“, koji će se za učenike petih razreda provoditi tijekom ove školske godine.

 

 

Projekt će se odvijati kroz osam komponenti (svakog mjeseca po jedna):

•   Komponenta 1: "Policajac - prijatelj i pomagač",

•   Komponenta 2: "Za nasilje nema opravdanja",

•   Komponenta 3: "Reci ne drogama",

•   Komponenta 4: "U dućanu gdje se trguje ljudima ja ne kupujem",

•   Komponenta 5: "Slični, a različiti",

•   Komponenta 6: "Likovna radionica – Imam izbor“,

•   Komponenta 7: "Poštujte naše znakove" i

•   Komponenta 8: "Posjet Policijskoj upravi međimurskoj".

 

Svrha projekta je jačanje primarne prevencije vršnjačkog nasilja i vandalizma te nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih, zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti, smanjivanje rizika od trgovanja i krijumčarenja ljudi te jačanje prometne kulture. Projekt također uključuje i osnaživanje socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu na regionalnoj razini s naglaskom na dijalog i poštivanje kulturoloških sličnosti i različitosti te kroz međusobno poštivanje i uvažavanje, toleranciju, nenasilje i nediskriminaciju. Ovim projektom, u pozitivnom smislu želi se predstaviti uloga policije, kao jednog od bitnih čimbenika koja zajedno s ostalim subjektima društva doprinosi sigurnosti zajednice. Ujedno, učenicima bi se približio rad policije te bi se oni na razini osobnog kontakta mogli uvjeriti u dobronamjernost profesije policajca i prihvatiti ga kao prijatelja, odnosno pomagača, a time bi se doprinijelo i većoj percepciji prisutnosti policije u lokalnoj zajednici.  

Nakon predstavljanja projekta, kontakt policajka Policijske postaje Štrigova, Marija Nemec održala je interaktivnu radionicu prve komponente preventivnog projekta „Imam izbor“ - „Policajac - prijatelj i pomagač“. Tijekom radionice učenicima je na njima zanimljiv način predstavila poslove kontakt policije. Ujedno, upoznala ih je s projektom „Policija u zajednici“, koji je prije svega pokrenut kako bi kod svih građana razvio pozitivan odnos i povjerenje u policiju, pa tako i kod najmlađe populacije.