Posjetite četvrti "Sajam sigurnosti i prevencije" u Čakovcu

Photo PU_MA/2017/TISKOVNA GRAD CAKOVEC/MS.JPG

Foto: PU međimurska 

U čakovečkoj gradskoj vijećnici na konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević i glasnogovornik Policijske uprave međimurske Radovan Gačal predstavili su prisutnim novinarima mnogobrojne aktivnosti na predstojećem "Sajmu sigurnosti i prevencije 2017.“.

 

Sada već tradicionalno, Policijska uprava međimurska s partnerima, Vijećima za prevenciju Međimurske županije i ove godine Grada Čakovca, organizira po svojim sadržajima jedinstven sajam sigurnosti i prevencije u Republici Hrvatskoj. Međimurska policija već dugi niz godina uspješno provodi razne preventivne programe, projekte, akcije i aktivnosti. Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se preventivni rad policije što više približiti svim slojevima društvene zajednice. Policija i građani najvažniji su partneri u stvaranju sigurnosti. Osim osmišljavanja i realizacije Mobilnog preventivnog centra policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo), 2014. pokrenuta je akcija održavanja sajma sigurnosti i prevencije, pod sloganom "Prevencija spaja“. Dosadašnji sajmovi sigurnosti i prevencije održani su u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću. Ove godine došao je red i na najveći grad te sjedište Međimurske županije, Čakovec.

U petak, 22. rujna u 11 sati svečanim programom otvaranja započinje, četvrti po redu "Sajam sigurnosti i prevencije“. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a njegova „vrata“ otvorena su od 9 do 16 sati.

Pedesetak izlagača u centru Čakovca (Trgu Republike te ulicama Kralja Tomislava i Matice Hrvatske, kao i u zgradama Scheier i Doma  sindikata)  predstavit će se javnosti. Prema pristiglim najavama na sajmu će sudjelovati javne i državne ustanove, udruge građana i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti.

Tijekom sajma zanimljive vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentirat će čakovečka profesionalna vatrogasna postrojba i područni ured Državne uprava za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavit će policijski službenici iz policijskih uprava varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke i međimurske, predstavnici Ravnateljstva policije te gosti iz Mađarske i Slovenije.

Atraktivne pokazne vježbe za sve posjetitelje prikazat će pripadnici Interventne jedinice policije  Policijske uprave međimurske i motociklisti iz triju sjevernih policijskih uprava. Vježbu spašavanja iz ruševina nakon potresa prikazat će pripadnici vatrogasnih postrojbi te Crvenog križa.

Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ iz Zagreba predstavit će posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja ("Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari“). Na sajmu će se održati i razne edukacijske radionice koje su predviđene za najmlađe, ali i najstarije posjetitelje. Svakako, u najatraktivniji dio program sajma ubraja se i  očekivani  dolazak  helikoptera MUP-a, koji će nadlijetati Čakovec, a posjetitelji ga mogu razgledati na bivšem MTČ-ovom nogometnom igralištu.

Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica. U samo nekima od njih mogu se podrobnije upoznati sa zanimanjem-policajac, spoznati kako je policajac dobar prijatelj i pomagač, prepoznati i zaštiti se od opasnosti koje vrebaju na Internetu, kako sigurno upravljati biciklima i mnogim drugim edukativnim sadržajima. Ujedno, glumci MAK teatra iz Zagreba kroz magiju i zanimljivu scensku izvedbu prenijet će djeci osnovna znanja o prometnoj kulturi. Putem simulatora prevrtanja i sudara kojeg je osigurao  Autoklub Čakovec, posjetitelji će moći ispitati ulogu i važnost sigurnosnog pojasa prilikom prometne nesreće.

Cilj ovog sajma je predstavljanje svih preventivnih projekata koji se planiraju i provode na području naše Županije. Vijeće za prevenciju Grada Čakovca provodi brojne projekte i aktivnosti koji su prvenstveno usmjereni prema mladima, kako bi se već od najranije dobi istaknula važnost prevencije - naglasio je u svom obraćanju novinarima zamjenik čakovečkog gradonačelnika.

Međimurska županija rado se odaziva svim preventivnim aktivnostima. Sajam u preventivnom smislu uvelike pridonosi podizanju stanja sigurnosti u našoj Županiji - istaknula je zamjenica međimurskog župana i članica Vijeće za prevenciju Međimurske županije.

Preventivnim mjerama građani se senzibiliziraju na uzroke opasnosti i potiču se na samozaštitu tako da se kažnjiva radnja unaprijed sprječava ili se spriječi pri pokušaju, a štetne se posljedice svedu na najmanju moguću mjeru - poručio je načelnik Policijske postaje Čakovec.

Na kraju konferencije glasnogovornik Policijske uprave međimurske zahvalio se na podršci i partnerstvu u organizaciji sajma Vijećima za prevenciju Grada Čakovca i Međimurske županije. Ujedno, predstavio je novinarima opsežan i  raznovrstan program sajma.

Pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete "Sajam sigurnosti i prevencije“ te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.