Ministar Orepić posjetio Grad Čakovec

Photo PU_MA/2017/MINISTAR 21032017/MS.JPG

Foto:  PU međimurska

U službenom posjetu Gradu Čakovcu u utorak (21. ožujka) boravio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sa suradnicima. Na radnom sastanku održanom u čakovečkoj Gradskoj vijećnici susreo se s gradonačelnikom Čakovca, Stjepanom Kovačem i suradnicima. Izaslanstvo MUP-a pojačano načelnikom Policijske uprave međimurske, Krunoslavom Gosarićem i gradski čelnici raspravljali su o stanju sigurnosti na području Grada Čakovca.

 

Proteklih nekoliko godina primjetan je značajniji pad evidentiranih kaznenih djela na području Međimurske županije, pa tako i na području Čakovca. Najveći broj kaznenih djela, njih 1935,  evidentirano je tijekom 2012., dok je protekle godine zabilježeno 1256 kaznenih djela, što predstavlja smanjenje za 35 posto. Takav pozitivan trend nastavlja se i u ovoj godini. Uz opadanje broja kaznenih djela primjetno je kako raste otkrivačka djelatnost policije. Polovica evidentiranih teških krađa međimurska policija uspješno je razriješila, dok je taj postotak kod krađa, još veći te iznosi 60 posto. Po uspješnosti otkrivanja počinitelja ovih kaznenih djela, Policijska uprava međimurske je među prve tri policijske uprave u Republici Hrvatskoj.

Stanje kriminaliteta u Međimurskoj županiji može se preslikati i na grad Čakovec. Šire gradsko područje najugroženije je krađama i teškim krađama u kojima su pričinjene štete do nekoliko tisuća kuna (krađe bicikala i šumske krađe). Bitno je istaknuti kako se u protekloj godini na području Čakovca ne bilježe oružane pljačke u novčarskim ustanovama.

Što se tiče stanje sigurnosti cestovnog prometa, također se bilježe trendovi smanjenja evidentiranih prometnih nesreća. U prilog tome govore i podaci da je tijekom 2015. i 2016. godine na međimurskim prometnicama smrtno stradalo 6 osoba, što je ispod državnog prosjeka.   

Dobra suradnja Grada Čakovca i Policijske uprave očituje se prije svega u provođenju mnogobrojnih preventivnih aktivnosti. Još prije desetak godina Grada Čakovec je među prvima gradovima u Republici Hrvatskoj uveo video nadzor na gradskim ulicama. Kako bi se suzbile krađe bicikala, 2004. godine pokrenut je projekt "Zaštitimo svoj bicikl“, koji omogućuje građanima registraciju bicikala, dok je 2015. u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Čakovca u centru grada izgrađeno sigurno (nadzirano) i besplatno parkiralište za bicikle.  Ističu se i projekti "Zajedno do veće sigurnosti“ tijekom odražavanja tradicionalne kulturno-turističke manifestacije "Porcijunkulovo“ te "Coolijada“, kao projekt usmjeren prema mladima koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje. Tu su i biciklističke ophodnje Grada Čakovca, kao i projekt mobilnog video nadzora.  Svi ti projekti i mnogi drugi osmišljeni su i realizirani u sinergiji lokalne zajednice i međimurske policije, a prvenstveno su usmjereni na stvaranje što sigurnijeg životnog okruženja za naše građane. U tu sferu mogu se uvrsti i projekti koji su usmjereni na sigurnost cestovnog prometa.

Gradovi i općine Međimurske županije već nekoliko godina uspješno apliciraju na sredstva iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Protekle godine 13 projekata prijavljeno je na Program, dok je ih je pet odobreno. Radi se o projektima ukupne vrijednosti više od 4,5 milijuna kuna. Grad Čakovec od 2012. godine ukupno je realizirao šest projekata te povukao 3,5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa (dvije semaforizacije raskrižja, dvije rekonstrukcije raskrižja, izgradnja kružnog toka te izgradnja Poligona za osposobljavanje pješaka i biciklista). 

Tijekom sastanka, kao i tijekom konferencije za medije gradonačelnik Čakovca istaknuo je vrlo dobru suradnju s Policijskom upravom međimurskom. Mnogobrojni preventivni projekti ne bi se mogli realizirati da ne postoji takva uspješna suradnja. Svakako, takva suradnja uvijek može biti bolja i treba tome težiti. Smatra, kako je grad Čakovec siguran grad, grad po mjeri svakog čovjeka.

Ministra unutarnjih poslova izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te se zahvalio domaćinu na pozivu. Suradnja međimurske policije i Grada Čakovca može biti dobar primjer uspješne suradnje drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Problemi uvijek postoje i potrebno ih je životno rješavati. Upravo predstojeća reorganizacija policije usmjerena je da se dodatno ojača stanje sigurnosti u lokalnoj zajednici, time što će se povećati operativnost policije i prisutnost policijskih službenika na terenu.   

Na kraju radnog posjeta ministar Orepić upoznao se s kontakt policajcem Kristijanom Zelićem iz Policijske postaje Čakovec, kojeg je Hrvatska turistička zajednica na inicijativu Turističke zajednica Grada Čakovca proglasila djelatnikom 2016. godine u potkategoriji - zanimanje policajac.