Svečano otvoren Upravni odjel Policijske postaje Mursko Središće

Photo /PU_MA/2014/OTVORENJE UPRAVNOG ODJELA PP MS/ms.JPG

Foto: PU međimurska

Kako smo i najavili, danas, 18. ožujka u 10 sati, u Murskom Središću je svečano otvoren upravni odjel Policijske postaje Mursko Središće.

Upravni odjel smješten je u zgradi pokraj policijske postaje u Frankopanskoj ulici kbr. 8, u prostoru kojeg je u svrhu obavljanja tih poslova Ministarstvu unutarnjih poslova besplatno ustupio Grad Mursko Središće, a ministarstvo ga je namjestilo potrebnom opremom, za što je utrošeno oko 138.000,00 kuna.

Svečanom otvaranju su, uz domaćine, gradonačelnika Grada Murskog Središća Dražena Srpaka i načelnika Policijske uprave međimurske Krunoslava Gosarića, prisustvovali pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak i župan Međimurske županije Matija Posavec, te brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave i građani.

U svom govoru gradonačelnik Dražen Srpak zahvalio se svima koji su svojim angažmanom pomogli da dođe do otvaranja ovog upravnog odjela i istaknuo da se radi o važnom koraku za ovaj grad i njegove građane, ali i građane susjednih općina, osobito one starije dobi, koji će sada puno lakše moći rješavati poslove zbog kojih su do sada putovali u Čakovec. Izrazio je nadu da će vrlo skoro ovaj odjel raditi svakog radnog dana i da će se djelokrug poslova proširiti i na vozačke dozvole, registraciju vozila i oružja, te državljanstvo i strance, što će građani ovog kraja znati cijeniti kao brigu države za svoj kraj.

Načelnik policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić u svom se obraćanju zahvalio Gradu Mursko Središće i Međimurskoj županiji na suradnji u realizaciji ovog projekta. Ujedno je iskoristio priliku da se zahvali njima, ali i ostalim jedinicama lokalne samouprave na podršci koju pružaju policijskoj upravi u nastojanjima da se održi dobro stanje sigurnosti, na korist svih građana. 

Župan Međimurske županije također je izrazio zadovoljstvo što je realiziran projekt na kojeg se čekalo 3 godine, ali se isplatilo, i da je to put kojim bi trebale ići institucije države - podići standard svojih usluga i što više se približiti građanima, što i jest smisao države i njezinih institucija. Naglasio je da je realizaciju ovog projektu omogućio zajednički angažman grada i županije, policijske uprave i ministarstva, i da je on pokazao kako se takvim pristupom i otvorenom suradnjom kojoj je interes građana na prvom mjestu mogu postići značajni pozitivni pomaci za građane.      

Pomoćnica ministra Ines Krajčak sve je pozdravila u ime ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i u svom govoru istaknula da je otvaranje ovog upravnog odjela dio šireg projekta koji Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u području upravnih poslova, u sklopu kojeg će se takvi upravni odjeli u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave otvoriti i u drugim područjima. Za ona područja gdje to nije moguće ministarstvo je nabavilo specijalizirano vozilo koje služi kao mobilni šalter u kojem građani mogu ishoditi dokumente i rješavati upravne stvari iz raznih područja upravnih poslova. Težnja je ministarstva doći što bliže građanima, osobito onima u ruralnim područjima, i tako im olakšati ishođenje dokumenata ili rješavanje drugih stvari. Uz to su napravljeni značajni pomaci u modernizaciji informatičkog sustava i organizacije rada, tako da se na svakom šalteru mogu rješavati upravne stvari iz više područja i izdavati svi dokumenti, pa građani ne moraju više obilaziti više šaltera. Izrazila je vjeru u pozitivan stav građana prema ovim promjenama.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su polaznici dječjeg vrtića „Dječja maštanja“ iz Murskog Središća koji su gostima pokazali splet izvornih međimurskih pjesama i plesova i za to bili nagrađeni velikim pljeskom.

Podsjećamo da će radno vrijeme upravnog odjela biti utorkom od 9 do 17 sati i četvrtkom od 7,30 do 15,30 sati, dok ostale dane u tjednu neće raditi.

Građani će u ovom upravnom odjelu moći ishoditi osobne iskaznice i putovnice i obaviti druge poslove vezane uz prebivalište i boravište i matične brojeve građana.

Te će poslove u ovom upravnom odjelu moći prvenstveno obaviti svi građani koji imaju prebivalište na području Grada Mursko Središće i općina Vratišinec, Selnica, Sveti Martin na Muri i Podturen, ali  to mogu učiniti i oni koji prebivaju na području drugih gradova i općina koji te poslove obavljaju u sjedištu Policijske uprave međimurske, i to: Grada Čakovca i općina Štrigova, Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Strahoninec, Orehovica, Mala Subotica, Belica, Pribislavec, Domašinec i Dekanovec.

K tome, putne isprave u ovom upravnom odjelu mogu ishoditi svi državljani Republike Hrvatske neovisno o mjestu prebivališta.