Građani oprez - prijevare putem Interneta!

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/Razno/novac02.jpg

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 30-godišnjaka s područja općine Nedelišće iz koje proizlazi da je na njegovu štetu počinjeno kazneno djelo računalne prijevare.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 30-godišnjaka s područja općine Nedelišće iz koje proizlazi da je na njegovu štetu počinjeno kazneno djelo računalne prijevare.

Naime, oštećeni je 10. kolovoza oko 15 sati sa svog prijenosnog računala odgovarajući na nepoznatu e-poruku (tzv. „phishing mail“), unio podatke za pristup „PayPalu“, sustavu namijenjenom za plaćanja putem Interneta te podatke o kreditnoj kartici. Nakon unosa navedenih podataka primio je SMS poruku (izvješće) banke o izvršenim transakcijama u iznosu od nekoliko stotina američkih i australskih dolara. Pošto navedene transakcije nije odobrio, shvatio je kako je osobne podatke upisao u poruku koja je sličila na sučelje „PayPala“ (lažna internetska stranica), a potom je netko iskoristio njegove podatke i izvršio sporne transakcije.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

 GRAĐANI OPREZ – PRIJEVARE PUTEM INTERNETA!

 Kako općenito prepoznati prijevare?

 Internet prijevare su sve češće i raznih modusa (načina izvršenja).

 Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo:

  • obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
  • molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
  • traženje osjetljivih osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica …),
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis,
  • nepersonalizirane poruke,
  • mnoge ovakve elektronske poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA.

Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.