Posjet osnovnoškolaca graničnom prijelazu Goričan

Photo PU_MA/2015/PP GORICAN UCENICI/MS.JPG

Foto: PU međimurska 

U ponedjeljak, 23. ožujka, u posjet policijskim službenicima na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Goričan stigli su učenici Osnovne škole Strahoninec. Međimurske graničare posjetilo je 39 učenika trećih razreda u pratnji njihovih učitelja, a dočekala ih je i srdačno pozdravila policijska službenica za kontrolu prelaska državne granice, Ines Goričanec.

 

Učenicima je najprije predstavljen granični prijelaz, a potom su upoznati s uvjetima prelaska državne granice i putnim ispravama koje su potrebne za prelazak granice. Također, objašnjen im je način obavljanja granične kontrole te su im pojašnjene bitnim razlike u kontroli prelaska državne granice, prije i nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Prilikom obilaska zgrade graničnog prijelaza, učenicima su pokazane službene prostorije kojima se koristi granična policija te im je prezentirana komunikacija između šefa smjene i policajaca na terenu. Predstavljena im je i tzv. „one stop kontrola“ koju mađarski i hrvatski granični policajci provode nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Takvim načinom granične kontrole putnicima se omogućava brži prelazak državne granice. Na cestovnom mostu preko rijeke Mure, učenicima je vizualno predočena granična crta koja razdvaja dvije susjedne zemlje.

Tijekom obilaska policijska službenica odgovarala je na interesantna i maštovita pitanja učenika (Zašto postoje granice?, Znaju li policijski službenici na granici SVE strane jezike?, Zašto policajci nose pištolj?, Koliko osoba tijekom jedne smijene ne može prijeći granicu?...).

Na kraju posjete učenici i njihovi učitelji zahvalili su se domaćinu na ugodnom druženju i stručnoj prezentaciji rada granične policije te su oduševljeno prihvati poziv na novi susret.