Predstavljen program "Coolijade 2015."

Photo PU_MA/2015/COOLIJADA/Coolijada 2015m.jpg

Foto: Ilustracija

Ispred organizacijskog odbora za obilježavanje dana maturanata u Međimurskoj županiji „Coolijada 2015.“, na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, ravnateljica Srednje škole Čakovec, Gordana Ramušćak te voditelj Službe policije Policijske uprave međimurske, Kristijan Srpak, predstavili su program aktivnosti koje će se odvijati uoči i tijekom ove tradicionalne preventivno-zabavno-edukativne akcije. Ove godine glavni nositelj aktivnosti je Srednja škola Čakovec, a u njima sudjeluju sve srednje škole s područja županije, Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće te Policijska uprava međimurska. Ovaj se oblik suradnje provodi se već 12 godina za redom i polučio je vrlo dobre rezultate te je prihvaćen u javnosti.

Akcija započinje objavom prijavnica za izbor „najmaturanta“ i „najmaturantice“ srednjih škola Županije međimurske. Slike najmaturanata će se zajedno s glasačkim listićima putem kojih će se moći glasovati za kandidate objaviti 24. travnja, 1. i 8. svibnja  u  listu „Međimurske novine“, odnosno 28. travnja, 5. i 12. svibnja listu „Međimurje“.  Također će se na  regionalnoj televiziji „Srce TV“ i internetskom portalu „eMedjimurje“ objaviti slike predloženih kandidata i SMS broj za glasovanje. U svim srednjim školama biti će postavljene glasačke kutije u koje će se moći ubacivati glasački kuponi. Glasovanje završava 18. svibnja 2015. godine.

Proslava Dana maturanata traje od 15. do 20. svibnja, a završava mimohodom maturanata ulicama grada Čakovca, a koji će započeti u srijedu (20. svibnja) u 14 sati formiranjem kolone maturanata kod Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Završna svečanost održat će se na prostoru kod SRC „Mladost“, koncertom bendova „Partleki“, „Gretta“, „Kino klub“ i „Vatra“ pod geslom „GLAZBOM PROTIV NASILJA“.

Kao i prethodnih godina najmaturant i najmaturantica biti će nagrađeni vrijednim nagradama – tablet računalima, a njihovi razredi ulaznicama za čakovečke bazene.  Osim spomenutog birat će se i „najorginalniji razred“  koji će biti nagrađen cjelodnevnim  izletom u Toplicama Sveti Martin. Kriteriji za izbor „najoriginalnijeg razreda“ biti će ponašanje pojedinaca i kolektiva (razreda) za vrijeme trajanja akcije, kao i izgled te kreativnost kod izrade maturantske odore.

Ono što ovogodišnje maturante razlikuje od dosadašnjih maturanata je poruka protiv nasilja u našem gradu. Bilo bi lijepo kad bi Čakovec, grad u kojem se školujemo, bio grad bez nasilja. S tim ciljem maturanti su i osmislili slogan ovogodišnje Coolijade - „BEZ NASILJA DO SRETNOG NASELJA“.

Društvo u kojem živimo, na žalost glavni je promotor nasilja i mi se tome suprotstavljamo ili ne. Htjeli bismo kod mladih osvijestiti važnost prijave nasilja. Mladi smatraju da je kukavički prijaviti nasilje. Čak i kada su žrtve boje se prijaviti nasilje,  a zaboravljaju da su, ako to ne učine, suučesnici u nasilju.

Svi imamo pravo živjeti u sigurnom okruženju, a jedan od osnovnih preduvjeta je da mladi znaju TKO IH ŠTITI i zato apeliramo na mlade da zaustave nasilje u svom gradu i  prijave svaki oblik nasilja pozivom na broj 112 ili 192.

Maturanti će kao simbol borbe protiv nasilja za vrijeme dana maturanata, od 15. do 20. svibnja nositi PLAVE NARUKVICE s otisnutim sloganom. Svoje aktivnosti povezane s slanjem poruke protiv nasilja završit će simboličnim puštanjem lampiona.

Prošle godine, povodom „Dana maturanata“, Policijska uprava međimurska u četiri slučaja evidentirala je počinjenje prekršaja protiv javnog reda i mira. Radilo se o prekršajima drskog ponašanja (većinom o fizičkim obračunima), a koji su u tri slučaja bili počinjeni pod utjecajem alkohola. Kod kriminalističkog istraživanja tih prekršaja maturanti su u dva slučaja počinili i prekršaje vrijeđanja policijskih službenika te su slijedom toga policijski službenici prema jednom maturantu uporabili i sredstva prisile. Prilikom završne proslave kod jednog maturanta pronađeno je hladno oružje (bokser), kojeg je namjeravao pokuša unijeti na prostor javnog okupljanja.

Što se tiče kaznenih djela počinjenih na štetu maturanata, evidentirano je sedam kaznenih djela „krađa“ (krađe torbica, ruksaka, mobitela, novčanika i jednog bicikla) i jedno kazneno djelo „utaje“ (mobitela).  Napominjemo da se obzirom na prethodne godine,  bilježi porast kaznenih djela krađa na štetu maturanata te ih stoga pozivamo na odgovornije  ponašanje i vođenje brige o svojim stvarima. Neodgovornim ponašanjem prema svojoj imovini daje se prilika počiniteljima za lakše izvršenje ovakvih kaznenih djela.

Povodom ove akcije policijski službenici obići će sve završne razrede srednjih škola i održati predavanja o očekivanom ponašanju učenika, posebno podržavajući inicijativu srednjih škola o sprečavanju, odnosno prijavljivanju nasilja među mladima.

Naglasak postupanja policije biti će na konzumiranju i dostupnosti alkohola kao uzroka problematičnih ponašanja. U tom smislu najavljujemo aktivnosti kojima će se kontrolirati prekršaji pijančevanja na javnom mjestu, davanje pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina, zabrane usluživanja alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima maloljetnim osobama, kao i dr. propise koji reguliraju ovu problematiku.

Jedan vid kontrole ostvarivati će se kroz “građanske ophodnje“, i to u razdoblju od 13. do. 19. travnja. Radi se o ophodnjama sačinjenih od policijskih službenika, ali i roditelja maturanata koji će u dane održavanja „Coolijade“ obilaziti maturante i na taj način moći kontrolirati ponašanje svoje djece.

Kako bi obilježavanje ovih dana prošlo sa što manje posljedica apeliramo na maturante da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, kao i na sigurnost ostalih građana, te da prekomjerno ne konzumiraju alkoholna pića.

Djelatnike ugostiteljskih objekata i trgovina pozivamo da se pridržavaju zakonskih odredbi u vezi s obavljanjem svoje registrirane djelatnosti, a  roditelje da iskoriste svoje pravo i dužnost te posvete dovoljno nadzora i brige svojoj djeci, odnosno usmjere ih i potaknu na pozitivna ponašanja.