Aktivnosti policije tijekom "Mjeseca borbe protiv ovisnosti"

Photo PU_MA/2017/MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI/MS.jpg

Foto: PU međimurska

 

Povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ između 15. studenoga i 15. prosinca ove godine, policijski službenici Policijske uprava međimurske proveli su niz aktivnosti usmjerenih na suzbijanje zlouporabe alkohola i droga.

           

Na graničnim prijelazima na području Međimurske županije intenzivirane su aktivnosti s ciljem sprečavanja krijumčarenja droge preko državne granice.

Kako bi senzibilizirali najugroženiju populaciju, policijski službenici u osnovnim i srednjim školama održali su niz edukativnih predavanja i tribina na kojima su roditeljima i učenicima prezentirali problematiku konzumacije alkohola i droga kod adolescenata.

Također, uspostavljanjem informativnih punktova u zonama ugostiteljskih objekata i odgojno-obrazovnih ustanova uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, mladima je skrenuta pozornost na opasnosti koje ih vrebaju ako konzumiraju alkohol, odnosno droge.

U organizaciji društva „Naša djeca“ Čakovec i Dječjeg vijeća Grada Čakovca, u ponedjeljak, 27. studenoga u Srednjoj školi Čakovec za učenike osmih razreda osnovnih škola s područja Grada Čakovca i prvih razreda Srednje škole Čakovec održana je stručna tribina u okviru projekta „Budi neovisan i slobodan“, a koja je bila usmjerena na prevenciju i borbu protiv ovisnosti o drogama.

Tijekom tribine predstavljeni su projekti:

  • „Ovisnosti – sličnosti i razlike“ – Živko Mišević, voditelj Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec,
  • „Nove droge“ – Diana Uvodić-Đurić, voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije,
  • „Programi prevencije ovisnosti u školske djece i mladih“– Narcisa Slugan, voditeljica Djelatnosti školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije,
  • „Kretanje sredstava ovisnosti u Međimurskoj županiji“– Alenka Hošnjak,  predstavnica Policijske uprave međimurske.

U nekoliko operativnih akcija policijski službenici Policijske uprave međimurske provodili su aktivnosti s ciljem suzbijanja prekršaja upravljanja vozilima u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i/ili droga. Ukupno je kontrolirano 318 vozača te je kod njih 43 utvrđeno da su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola, dok prisutnost droga u organizmu vozača nije utvrđena.

Tijekom 'Mjeseca borbe protiv ovisnosti' na području Međimurske županije evidentirano je 14 zapljena droga. Ukupno je zaplijenjeno 25,29 grama marihuane, 2,4 grama sintetskog kanabinoida (uličnog imena galaxy) i 1,2 grama amfetamina. Droga je oduzeta, dok su protiv počinitelja podnijeti adekvatni optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu, odnosno kaznene prijave državnom odvjetniku.