Dan policije u Policijskoj upravi međimurskoj

Photo PU_MA/Fotografije/Dan policije 2014/Akademija-m.jpg

Foto: PU međimurska

Dan Policije, koji se slavi 29. rujna, na blagdan Svetog Mihovila, zaštitnika hrvatske policije, Policijska uprava međimurska i ove je godine obilježila je brojnim aktivnostima.

U ponedjeljak, 22. rujna od 8 do 12 sati u prostorijama Policijske uprave međimurske održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi kojoj su se, pored brojnih zaposlenika Policijske uprave, odazvali i drugi građani, kao i  umirovljenici policijske uprave.

Središnje obilježavanje Dana policije upriličeno je u petak, 26. rujna kada je načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić, priredio prijem za obitelji poginulih i nestalih branitelja. Potom su ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima u zgradi policijske uprave i kod centralnog križa na čakovečkom groblju izaslanstva policije i Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Čakovec položila vijence i zapalila svijeće. U crkvi Sv. Nikole biskupa u Čakovcu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje policijski kapelan Ivica Horvat i župnik Željko Željeznjak s braćom svećenicima, održali su Svetu misu zadušnicu. Nakon mise u dvorani Katoličkog doma uslijedila je svečana akademija kojoj su nazočili članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika, predstavnici lokalne samouprave, pravosuđa i drugih državnih tijela, predstavnici susjednih policijskih uprava i policijskih uprava iz Republike Slovenije, Mađarske, umirovljeni i aktivni policijski službenici policijske uprave i mnogi drugi.

Načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić u svom je obraćanju naglasio kako je stanje sigurnosti u našoj županiji i dalje na zadovoljavajućoj razini. Osim što nisu zabilježena kaznena djela ili kršenja javnog reda i mira koja bi u većoj mjeri izazvala uznemirenost građana, broj krađa i teških krađa, nakon godina stalnog rasta i ove je godine manji, a održana je i dobra uspješnost u njihovom razrješenju. Istaknuo je i razrješenje tri teška kaznena djela protiv života i tijela iz ranijih godina, od kojih dva čak iz 2008. godine, čiji je počinitelj predan pravosuđu.

Pozitivni trendovi ostvareni su i u ostalim segmentima kriminaliteta, gdje je također zabilježen pad broja kaznenih djela. Dobro stanje, osobito kada se promatra broj smrtno stradalih na našim cestama, održano je i u sigurnosti cestovnog prometa. 

Ovakvo stanje sigurnosti zasigurno je rezultat dobrog rada svih policijskih službenika, ali i dobre suradnje s jedinicama lokalne samouprave u prepoznavanju i reagiranju na probleme lokalne sredine. Na toj je suradnji Gosarić posebno zahvalio čelnicima jedinica lokalne samouprave, a istaknuo je da veliku ulogu u tome imaju Vijeća za  prevenciju. Ta je suradnja i ove godine rezultirala s dva preventivna projekta koji su prvi te vrste u Republici Hrvatskoj – "Sajam sigurnosti i prevencije" i  "Zaklada za prevenciju Međimurske Županije" koji su ostvareni zajedno s Međimurskom županijom.

Župan Međimurske županije Matija Posavec u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo stanjem sigurnosti u našem kraju i suradnjom s policijom istaknuvši da je zadovoljstvo podupirati jedinstvene ideje i inicijative koje dolaze iz Policijske uprave međimurske i da će županija i dalje nastaviti u tome.

 

Na svečanoj akademiji uručena je Zahvalnica Ministarstva unutarnjih poslova policijskom službeniku Postaje prometne policije na radnom mjestu prometnog motocikliste, Mariu Poljakoviću za iznadprosječno učinkovito, stručno i kvalitetno obavljanje poslova svog radnog mjesta, kao i ostalih poslova temeljne policije, čime je imenovani službenik iznimno doprinio sigurnosti građana djelujući u njihovu korist, kao i za njegov dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

Goste svečane akademije svojim su odličnim glazbenim izvedbama zabavili zbor učenika Gimnazije "Josip Slavenski" iz Čakovca predvođen prof. Damirom Rodigerom i Đuka Čaić, a članice plesnog studija Vivona iz Čakovca izvele su plesnu točku suvremenog plesa.

Program je nastavljen u subotu kada su na sportskim terenima „Kerman“ u Nedelišću održani sportski susreti u organizaciji IPA kluba Međimurje pod nazivom "Međimurje open".

Na sam Dan policije, 29. rujna, predstavnici Policijske uprave međimurske i članovi obitelji obišli su grobove poginulih policijskih službenika PU međimurske i zapalili svijeće.