Održana predavanja povodom obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta i Dana ružičastih majica

Photo PU_MA/2016/DAN SIGURNOG INTERNETA/MS.JPG

Foto: PU međimurska

Proteklog tjedna policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU međimurske povodom Dana sigurnijeg Interneta u OŠ Jože Horvata u Kotoribi i II. OŠ Čakovec za učenike sedmih razreda održali su predavanja na temu „Opasnosti Interneta i nasilje putem društvenih mreža“.

Preventivna predavanja organizirana su u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Čakovec (Podružnica Obiteljski Centar). Djeca su upoznata sa širokim spektrom opasnosti koje ih vrebaju na Internetu (vrste nasilja na Internetu, kako se zaštiti od elektroničkog nasilja, što učiniti u slučaju da su žrtve nasilja te kako i od koga zatražiti pomoć).  

Djeca i mladi trebali bi naučiti osnove sigurne i odgovorne cyber komunikacije.

Poseban naglasak prilikom predavanja stavljen je na zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja putem Interneta, koje je sve učestalije na području Republike Hrvatske, pa tako i u našoj Županiji.

U sklopu predavanja u Kotoribi obilježen je i Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day).

Dan ružičastih majica u svijetu se obilježava od 2007. godine i to svake zadnje srijede u veljači. Začetnik ideje o obilježavanju ovog dana u Hrvatskoj te nositelj programa je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Nasilje u mnogim oblicima prisutno je svakodnevno u svim okruženjima, a najteže su žrtve upravo djeca, kao najosjetljiviji i najvitalniji dio društva. Zbog toga su ovakve i slične inicijative vrlo bitne u prevenciji nasilja.