"Poštujte naše znakove"

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/promet-razno/POSTUJTE-NASE-ZNAKOVE.jpg

Foto: Ilustracija

Na današnjoj konferenciji za medije, policijska služenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Irena Branović predstavila je preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“.

Od 1995. godine Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi aktivnosti iz nacionalne preventivne kampanje. U ponedjeljak, 5. rujna gotovo pola milijuna učenika kreće u osnovne i srednje škole, a među njima i 40-tak tisuća „đaka prvaka“.

Kao i dosadašnjih godina, policijski službenici PU međimurske provođenjem preventivnih aktivnosti žele skrenuti pozornost javnosti na djecu u prometu, posebice na prvašiće kojima je to najčešće prvo samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu.

Akcija je vrlo dobro prihvaćena u javnosti i ostvaruje pozitivne rezultate, a što potkrepljuje i činjenica da unazad nekoliko godina u zonama odgojno-obrazovnih ustanova na području Međimurske županije nisu zabilježena stradavanja djece u cestovnom prometu.

Protekle godine na međimurskim prometnicama petero djece (do 14 godina) u svojstvu pješaka sudjelovalo je u prometnim nesrećama. Dvoje mališana lakše je ozlijeđeno, dvoje teže, dok je jedan prošao bez ozljeda. U prvih osam mjeseci ove godine jedno dijete-pješak lakše je ozlijeđeno u prometnoj nesreći.  

Tijekom rujna policijski službenici u blizini škola pojačano će nadzirati i regulirati promet, a u pojačanu regulaciju uključit će se i Prometna jedinica mladeži grada Čakovca, kao i školske prometne jedinice, ispred škola gdje su ustrojene.

U svim prvim razredima osnovnih škola provest će se predavanja na temu sigurnog kretanja prometnicama, tijekom kojih će 1271 prvoškolac primiti promidžbene materijale Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama i Hrvatskog autokluba (Autoklub Čakovec). Predstavnici HAK-a i policijski službenici mališanima će podijeliti slikovnice, bojanke te reflektirajuće kabanice i trakice.

U petak, 9. rujna od 9 do 12 sati na čakovečkom Trgu Republike, prvašićima gradskih osnovnih škola policijski službenici i predstavnici Autokluba Čakovec održat će predavanje o sigurnom kretanju prometnicama. Nakon toga povest će ih na improvizirani poligon za pješake, kako bi im prikazali sigurno kretanje u prometu.

Pozivamo vozače da posebnu pozornost posvete poštivanju prometnih propisa, osobito u blizini škola i dječjih vrtića. Svakako budite strpljivi i pokažite puno razumijevanje prema mogućoj zbunjenosti mališana prilikom sudjelovanja u prometu. Primarni cilj nam je da sretno i sigurno svladaju put od kuće do škole i obrnuto.

 

U nadi da ćemo zajedničkim aktivnostima doprinijeti većoj sigurnosti djece u prometu, svim učenicima te njihovim učiteljima i profesorima, želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu uz sigurno sudjelovanje u prometu.    

 

Osnovni razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu: 

 • nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije te su i teže uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima;
 • vidno polje im je ograničeno;
 • sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena;
 • nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu;
 • često reagiraju nenadano i impulzivno jer su zaigrani;
 • nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

 

Savjeti roditeljima:

 • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im prijete;
 • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu;
 • zajedno vježbajte sigurno prelaženje kolnika;
 • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca;
 • ako je vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole;
 • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje njime, te mu ukažite na opasna mjesta;
 • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu;
 • ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila;
 • vlastitim primjerom pokažite djetetu ispravno ponašanje u prometu;
 • nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje;
 • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice;
 • ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima;
 • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način.