Podsjećamo građane na mjere samozaštite od krađa

Photo PU_MA/192 - FOTOGRAFIJE/PROVALA KUCA 4.jpg

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske zabilježena su tri kaznena djela "krađe":

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske zabilježena su tri kaznena djela "krađe":

U vremenskom razdoblju od 15. srpnja do 5. kolovoza u šumskom predjelu zvanom "Borovje", u blizini mjesta Knezovec, nepoznati počinitelj je porušio i ukrao više komada stabala vlasništvo ženske osobe iz Šenkovca. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

U petak, 8. kolovoza od 12 do 14 sati na obali jezera u Gornjem Kuršancu, nepoznati počinitelj je iz otključanog osobnog automobila vlasništvo muškarac iz Varaždina ukrao torbu u kojoj se nalazila razna fotoprema, vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

Tijekom noći s 8. na 9. kolovoza u Ivanovcu, u Ulici Grabanice, nepoznati počinitelj je iz nezaključane šupe vlasništvo muškarca iz Čakovca ukrao traktorsku kosilicu vrijednosti više tisuća kuna. Protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

 

S obzirom da je u posljednje vrijeme zabilježeno više krađa iz nezaključanih objekata i vozila, želimo podsjetiti građane na neke mjere samozaštite na koje trebaju obratiti pažnju kako ne bi postali žrtve ovih vrsta kaznenih djela:

  • uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, nakit ili vrjedniju tehničku robu.
  • nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
  • u stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.
  • na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.
  • postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem.
  • imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.
  • ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl., lopovi znaju da ondje treba tražiti.
  • ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama (facebook, twitter i sl.). Također, nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.
  • kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa.
  • neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila.

 

Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite odmah nazovite policiju na broj 192.