Turčišće - ukraden novčanik

Photo PU_MA/Fotografije/Opcenite fotografije/Kradja/novcanik-2.jpg

U ponedjeljak 6. srpnja u poslijepodnevnim satima u Turčišću, privatnoj automehaničarskoj radionici nepoznati počinitelj iskoristio je nepažnju 35-godišnjeg korisnika usluga te mu sa stola ukrao novčanik u kojem se nalazio novac, osobni dokumenti i bankovne kartice.

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak 6. srpnja u poslijepodnevnim satima u Turčišću, privatnoj automehaničarskoj radionici nepoznati počinitelj iskoristio je nepažnju 35-godišnjeg korisnika usluga te mu sa stola ukrao novčanik u kojem se nalazio novac, osobni dokumenti i bankovne kartice. Nakon krađe počinitelj je uz pomoć ukradenih bankovnih kartica i pripadajućih PIN brojeva, u nekoliko navrata s bankomata podigao više tisuća kuna, dok je u raznim trgovinama platio račune u iznosu od više stotina kuna.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

I ovom prilikom podsjećamo građane na mjere samozaštite i pojačanog opreza.

Naglašavamo da osobne stvari ne ostavljate bez nadzora na javnim mjestima kojima se kreće veći broj ljudi kao što su ugostiteljski objekti, trgovački centri, tržnice i slično. Prilikom kupovine stalno trebate imati pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Treba biti oprezan, ako netko u gužvi nameće razgovor ili nudi pomoć, jer previše ljubazna osoba može biti džepar. Ukoliko se u gužvi nosi ruksak na leđima, preporučamo, skinite ga s leđa i stavite ispred sebe.

Provjerite jesu li vam osobne torbice ili ruksaci zatvoreni. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu, te ne nositi vrijednosti zajedno, već , primjerice, odvojiti novac od dokumenata. Preporučamo ne nositi sa sobom dokumente koji nisu potrebni.

Svakako  obratite pažnju da li vas netko prati jer džepari najprije biraju žrtvu

Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor

Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice

Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina

Novčanik ne nosite u stražnjem džepu

Ukoliko ste ipak postali žrtvom i novčanik vam je ukraden, odmah pozovite policiju (192).

Ne zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.