U Murskom Središću održan treći Sajam sigurnosti i prevencije

Photo PU_MA/2016/SAJAM MURSKO SREDISCE/MS Sajam.JPG

Foto: PU međimurska 

U sportskoj dvorani i vanjskim terenima Osnovne škole Mursko Središće te nogometnom igralištu NK "Rudar“ održan je "Sajam prevencije i sigurnosti 2016.“. Ovaj, prema svojim sadržajima prepoznatljiv i unikatan sajam, treći puta za redom organizirala je PU međimurska u suradnji s partnerima, Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Murskog Središća.

 

Sajam, kao prozor prema snažnijoj suradnji lokalne zajednice i policije, imao je i međunarodni karakter, pa su tako na sajmu bila i policijska izaslanstva iz Mađarske i Republike Slovenije, a od domaćih snaga, policajci iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Međimurske županije te Ravnateljstva policije. 

I ove godine, respektabilan broj izlagača, njih 44 iz javnih i državnih ustanova, udruga građana, pravnih osoba koje se bave prevencijom u području sigurnosti, dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasnih i postrojbi predstavio se posjetiteljima sajma.

Preventivne aktivnosti policije predstavljene su kroz mnogobrojne radionice namijenjene za najmlađe, pa tako i za najstarijim žitelje Međimurja. Uvijek atraktivne vježbe uspješno su prezentirali policijski službenici Interventne jedinice policije PU međimurske, dok je preletima službenog  helikoptera MUP-a poglede posjetitelja mamio pilot Specijalne jedinice policije. Vježbu spašavanja unesrećenih iz požarom zahvaćene kotlovnice osnovne škole prikazali su vatrogasci čakovečke javne postrojbe i članovi gradskog društva Crvenog križa Čakovec. Daktiloskopiju, kao disciplinu kriminalističke tehnike posjetitelji su upoznali kroz interesantne praktične vježbe djelatnika Centara za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ iz Zagreba. Prevencija u cestovnom prometu bila je zastupljena kroz veliki broj poligona na kojima su najmlađi posjetitelji u realnim situacijama usvajali osnove prometne kulture, a oni nešto stariji kroz simulator prevrtanja mogli su iskusiti opasnosti prometnih nesreća.    

Otvorenju sajma i svečanoj akademiji povodom Dana policije prisustvovali su glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župan Međimurske županije Matija Posavec, predstavnici Ravnateljstva policije, delegacije slovenske i mađarske policije, načelnici susjednih policijskih uprava sa zamjenicima, predstavnici gradova i općina, pravosuđa, javnih i državnih službi, crkve, članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika PU međimurske i brojni drugi uzvanici.

U ime grada domaćina uzvanike, posjetitelje i izlagače pozdravio gradonačelnik Dražen Srpak, istaknuvši zahvalnost što je ove godine jedan od suorganizatora sajma i Grad Mursko Središće.

Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo sveobuhvatnošću sajma i time što su na njemu prisutni svi segmenti koji utječu na sigurnost  građana. 

O stručnim aspektima sajma govorio je načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić, koji je pritom uputio čestitke svim zaposlenicima povodom Dana policije te istaknuo povoljno stanje sigurnosti na području Međimurske županije.

U svom obraćanju, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec istaknuo je inovativnost PU međimurske u provođenju preventivnih aktivnosti te istaknuo iznimnu suradnju lokalne zajednice i međimurske policije, a što se očituje i u besprijekornoj organizaciji sajma. Nakon svečanog dijela programa glavni ravnatelj obišao je sve izlagače te im zahvalio na sudjelovanju.      

U glazbenom programu sudjelovao je zbor KUD-a "Mura“ iz Murskog Središća te mladi folkloraši OŠ Mursko Središće, dok je nadahnutom recitacijom pjesme Ivice Jembriha, Dotepenec publiku oduševila  Severina Lajtman, učenica sedmog razreda OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice.

U povodu Dana policije dodijeljene su i prigodna priznanja "najpolicajcima“ Međimurske županije za 2016. godinu, kao dio zajedničke akcije portala eMeđimurje i PU međimurske.

Najboljim policijskim službenicima za 2016. proglašeni su Mario Gašparić, kao policajac građanin i policijski službenik Vladimir Pintar iz Policijske postaje Prelog, a prigodne plakete predali su im  predstavnici portala Igor Halić i Alen Fuš, načelnik Gosarić i glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal.

Veliki broj građana koji su posjetili sajam u ugodnoj i partnerskoj atmosferi dobili su informaciju ili savjet o tome što mogu i sami učiniti da se osjećaju sigurnijima.

Idučeg tjedna Policijska uprava međimurska polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobovima poginulih policajaca, kao i Svetom misom zadušnicom za poginule i nestale hrvatske branitelje u crkvi Svetog Nikole u Čakovcu, te mnogim drugim  aktivnostima  obilježit će Dan policije.