Oprez u podrumu: vrenje mošta može biti kobno!
Sezona branja grožđa i spremanje mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu. Ranijih smo godina bilježili slučajeve trovanja građana do kojih je dolazilo u podrumima u kojima se odvijalo vrenje mošta, pa stoga želimo upozoriti i podsjetiti građane na opasnosti koje vrebaju uslijed mogućeg trovanja plinom ugljičnim dioksidom koji se oslobađa prilikom vrenja mošta.
Foto: Ilustracija
Sezona branja grožđa i spremanje mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu. Ranijih smo godina bilježili slučajeve trovanja građana do kojih je dolazilo u podrumima u kojima se odvijalo vrenje mošta, pa stoga želimo upozoriti i podsjetiti građane na opasnosti koje vrebaju uslijed mogućeg trovanja plinom ugljičnim dioksidom koji se oslobađa prilikom vrenja mošta.
Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.
Stoga podrume i prostorije u kojima se odvija vrenje mošta treba prozračivati i prije ulaska u njih prethodno iz opreza otvoriti vrata i pričekati neko vrijeme da se prisutni plin razrijedi, a ne preporuča se ni samostalan ulazak u vinski podrum.
Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja pa ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.
U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika, kod osoba koje se nalaze u tom prostoru udisaji postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika radi čega može doći do gubitka svijesti i smrti.